1

Téma: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Dobry den.
Predtym, ako som otehotnela mi lekar predpisal euthyrox 50  a vobec som ho neuzivala a chcem sa opytat, ci ho mam zacat uzivat pocas tehotenstva. Moze mat  uzivanie tohto lieku nejaky neziaduci vplyv na plod alebo naopak ci neuzivanie mi moze sposobbit nejake problemy? dakujem



2

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Vsetky chemicke lieky zamoruju telo a maju pre niektorych skodlive ucinky a euthyrox je synteticky hormon levothyroxine
Ja osobne som skor za doplnovanie jodu, co zlepsi funkciu stitnej zlazy, aj ine funkcie v tele, rozne hormony a enzymi. A to je zrejme uzitocne aj pre plod aj pri kojeni, lebo vtedy je podla roznych literatur aj 100 nasobna spotreba jodu v prsiach, nez spotrebuje stitna zlaza na vyrobu hormonov. To by dal aj rozum, kdeze prsia vazia doslova kila a stitna zlaza len 25 gramov.
Dlhotrvajuce pouzite eythyroxu sice tvrdia ale je v poriadku v tehotenstve aj pri kojeni, ale zaroven davaju medzi skodlive ucinky osteoporozu, nuz to znamena ubudanie kosti a teda nevidim dovod, pre co by to malo neskodit babatku a jeho kostre, naviac aj matke, ktora musi dodat tie extra mineraly plodu aj neskor pri kojeni.
http://www.everydayhealth.com/drugs/euthyrox
Nezabudni na doplnky aj inych mineralov na kosti, rybacie/krill oleje a pripadne aj ine, lebo rastuci plod ich potrebuje na vyvoj a nemilosrdne ti ich z tela vyrabuje, a ked nedostane dost, ovplyvni to jeho vyvoj. To iste plati samozrejme aj pri kojeni, dokonca aj vo vacsej miere.



3

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Dobrý deň RNG, chcem sa Vás len opýtať, dnes som bola na krvných odberoch kvôli tehotenstvu a poobede už volala sestrička z ambulancie, že mám nejakú nerovnováhu v hormónoch štítnej žľazy a musí ma poslať na endokrinológiu, tak teraz rozmýšľam, že z čoho to môže byť a prečo tam mám nerovnováhu. Toto je už moje tretie tehotenstvo a pri prvých dvoch som mala vždy dobré výsledky z krvi. Problémy so štítnou žľazou som nikdy nemala. Nemohla to spôsobiť aj chrípka, ktorú som prekonala minulý týždeň? Teraz mám obavu, že mi na tej endokrinológii budú chcieť predpísať Euthyrox, ktorý by som nechcela brať. Môže to mať vplyv na dieťa, ak by som ho odmietla? Alebo je dobré ho radšej brať, aby sa bábätku niečo nestalo?
Ďakujem!



4

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Vyse 60% ziem v USA ma prpobplem s funkciou stitnej zlazy a mnohi lekari to davaju za dosledok nedostatku jodu a selenu. Povodne tabulky odporucenych dennych davok z roku 1948 su absurdne zastarale a aj tam uz bol jod velmi nedoceneny. Dnes je ale potreba jodu ovela vyssia, lebo nam ho z tela vytlaca chlor, fluor a brom, ktorych je v nasom prostredi(voda jedlo vzduch) cvoraz viac, napr jedina 5 minutova sprcha v teplej vode, chlorovanej pitnej ti moze dat do tela az 1 mg chloru, co vytlaci 3 mg jodu. Tak potom ako ti 0.15 mg jodu, co hocvorie tie archaicke tabulky moze stacit!!! Preto odporucvam, kazdemu doplnovat to minimum, co nedostavame v potrave v dostatku
zinok, selen jod vitaminy C E D-3, a v tehotenstve pripadne aj mineraly a vitamin K-2 na kostru,  ale najma napr krill olej, ktoreho obsah DHA podporuje vyvoj nervovej sustavy babatka.
Viac na jod pozri   http://rng.nazory.eu/rubriky/j/jod



5

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Ďakujem pekne, ale ja si občas aj dávam do vody 1 % -tný lugolov roztok, asi tak 6-9 kvapiek. Neviem či to treba denne, alebo stačí raz za týždeň, tak preto nerozumiem, prečo mám zlé hodnoty. dnes som si bola pre to odporúčanie k endokrinológovi a sestrička mi dala do ruky aj výsledky a mám tam hodnotu TSH 0,417 a norma je: 0,50 - 5.00, čiže je to pod hranicou normy. To znamená, že mi chýba jód? Môže byť aj tým, že ešte kojím mladšieho syna, tak on si tiež odo mňa berie a teraz keď som aj tehotná, tak mám zvýšenú spotrebu jódu.
Stačí si teda dávať ten Lugol, alebo si mám kúpiť aj Kelp? Inak beriem aj Spirulinu, tam by malo byť tiež trošku jódu, keď sú to morské riasy.



6

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Treba nielen jod ale aj selen
Jedna kvapka vodneho roztoku vazi asi 65 mg ked je to 1% roztok tak kazda kvapka ma 0. 65 mg jodu, takze beries asi sprave mnozstvo, ked to beries denne Ale "nalozit telo" s takou davkou trva dlhe tyzdne, nez sa to ukaze na krvnom obraze.



7

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Selén beriem tiež, ale tak nepravidelne, ale beriem ho vo forme selenometionínu, neviem či je to dobrá forma selénu pre tehotné. Môžem ho v klude brať?
Ešte sa chcem opýtať, či môžem brať jód naraz aj s kyselinou listovou a krill olejom? Alebo treba mať nejaký časový odstup?
Ďakujem!



8

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Se-Merhionine je selen naviazany na aminokyselinu tj je to pomerne dobra forma.
Vsetky menovane mozes brat naraz, nijak sa "nepobiju"
Osobne pouzivam jod pod pazuchu, tj transdermalne, lebo aspon den dva posobi zaroven ako deodorant, kedze znici na kozi sa nachadzajuce mikroby, ktore vyvolavaju rozklad a zapach.



9

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Ahoj RNG, este tretia otazka na dnes smile

v decembri mi zistili zvysene protilatky proti stitnej zlaze a zaroven jej znizenu funkciu. Endokrinologicka mi predpisala euthyrox... smile
Opat som si precitala tvoje rady a zacala som namiesto euthyroxu uzivat jod - Tri-Iodine od Terry Naturally, 12,5mg, denne jednu kapsulu (selen som brala uz dlho pred tym, tak v tom som len pokracovala).

Vo februari sa mi vysledky tehotenstvom este zhorsili a jod mi za to obdobie vysledky neupravil.
Imunolog a endokrinologicka ma zacali strasit, ze to moze mat degenerativny vplyv na dieta sad a kedze mi jod nestihol zabrat, zmierila som sa s tym, ze si dam umely hormon a zacala som euthyrox, aj ked nerada, brat.

Chcem sa opytat ci mnozstvo jodu 12,5mg denne (plus euthyrox 75ug za den) nie je zasa prilis vela, najma teda to mnozsvto jodu, kedze tebou odporucana denna davka je polovicna. (som v 9tt)

Marcove vysledky krvi:
TSH = 7,87 (0,27- 4,2)
S_ATPO = 122 (0-34)
S_FREE T4 = 13,3 (12-22)

Este raz vopred dakujem za odpoved.



10

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Nuz ber ten jod kazdy druhy den, ked mas obavy.
Ja osobne v tehotenstve si myslim, ze by mal clovek co sa len da nechat na prirodu a doplnat len to, co nedostanes v potrave v dostatocnom mnozstve alebo co si telo z nejakych dovodov nevytvara v dostatku.
Co sa tyka stitnej zlazy najma hodnoty T-4 a ovela viac T-3 su dolezite.
THS je hormon z nadoblickovej zlazy, ktory stimuluje vylucovanie T-4 a mozno aj premenu T-4 na T-3, ale nie nevyhnutne signalizuje poruchu stitnej zlazy.
Na ATPO si precitaj
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-thyro … antibodies
kde uvadzaju , ze 10 az 12 % ma tieto hodnoty zvysene bez akejkolvek skodlivosti, ale moze to signalizovat aj problemy so stitnou zlazou, ktore sa ale daju diagnozovat aj nezavisle od toho inymi tesdtami. Takze zase to nie je nic urcujuce, len pomocne data.
T-4 mas normalne a T-3 ti nemerali, a to je ten biologicky najucinnejsi hormon, co stitna zlaza vyraba z T-4 za pomoci jodu a selenu.



11

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

Velmi velmi pekne dakujem! idem si to precitat a nastudovat.



12

Re: tehotenstvo a znizena funkcia stitnej zlazy

OK. Nezabudaj na jod a selen.To su tie, co su potrebne na tvorbu T-3 a T-4 hormonov a tych mame nedostatok podla novsich vyskumov, ktore zialbohu medicka komunita=monopol nechce brat do uvahy, ine data su len pomocne ale neurcujuce.
O jod nas pripravuju chlor fluor a brom, ktrorycyh mame v potrave, vo vode  a vo vzduchy coraz viac a tie vytlacaju aj tu trochu jodu, co dostavame v potrave, co je aj tak nedostatrocna
Pretro doplnok jodu a selenu je pre zdravie prpspesny, ci sa to monopolu lekarov paci alebo nie, cest vynimkam, lekarom vyskumnikom, co na to dosli as propaguju to.