101

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Uz som si objednala Nattokinazu, aj K2,D3, pectiny, arabinogalaktany /ostatne veci uz uzivam: enzymy,beatin,Se,K,zinok,FCLO,Ca,Mg,Triphalu,Serrapeptazu,rakytnikovy olej, susenu stavu zo zeleneho jacmena, psyllium, kalinat/. FCLO je fermentovany olej z trescej pecene = este mam lahvicku, ale ako douzivam teda vymenim na krillovy olej na Tvoje odporucanie.

1. Co ma este napadlo - nemoze Nattokinaza /hlavne ak budem na tu nakrvacanu pooperacnu nohu uzivat 4000 a vyssie davky/ vyvolat krvacanie ked mam ulceroznu kolitidu? Lebo akurat si udrzim stav remisie s najvyssimi davkami mesalazinu/a samozrejme to mi nici zas zaludok.../.

2. Zacala som uzivat aj Digest Platinum - su ovela lepsie, nez tie moje boli. Ale velakrat aj ked k nemu uzijem Betain Hcl, nestravi mi to dobre jednoduche jedla - napr.jogurt z kesuorechov rozmixovany so zretym bananom a pod. Mozem skusit si dat aj 2kusy z Digest Platinumu? /na krabicke pisu len jednu na jedlo/
Dakujem.



102

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

1. nattokinaza nevyvolava krvacanlivost ani v ovela vyssich davkach napr 20 000 FU.
2.ked  nestaci jeden, ber dva.
Inac na mliecne produkty mas ovela lacnejsie specificke enzymy pod nazvom Dairy enzymes.
Digest platinum ich tiez obsahuje nieco, ale je navrhnuty ako mutienzymovy doplnok.
Ked jes tu sladko/mliecno ovocnu zmes, nesmies na nu pit aspon hodinu -dve  nic, aby si mala co najkoncentrovanejsie kyseliny v zaludku.



103

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Dakujem, skusim teda si zobrat dva. Ja vobec mliecne nemozem nic jest - mam alergiu aj na casein aj na laktozu. Toto si doma fermentujem krem z kesuorechov alebo z mandli na jogurt. Preto som skusila aj ten Digest Platinum k  tomu uzit. Doteraz som pouzivala mnohozlozkovy enzym Tri Enza od HoustonEnzymes, ktory mi uz vobec nestacil = ani naraz3 = a Digest Platinum si mi raz odporucil a je naozaj ovela lepsi a aj lacnejsi. Ale budem sa snazit co najmenej pit, aj ked sa zial velakrat neda, ked si musim dat akurat s jedlom tolko pripravkov. Alebo mam este k Digest Platinumu pridat este nejaky - napr.PhenolAssist,alebo iny?

Naposledy upravil: katinka (2012-08-09 21:12:44)



104

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Pit treba a vela, ale az 2-3 hodiny po jedle, aby sa nerozriedili ani kyseliny ani enzymy.
Najlacnejsie enzymy su pankreaticke, tie velkej vacsine ludi vystacia v davkach 2-4 gramy.
. Do inych, specialnych enzymov clovek ide len ked obycajny silny pancreatin nezaberie(Dairy enzymes, gluten enzymes, alfa galactosidaza proti naduvaniu z fazule a zelenin, celulaza a hemicelulaza v boji c candidou, kde vyborny je napr vyrobok Candex)
Ja pouzivam aj pancreatin bezne aj obcas Digest Platinum na striedacku.

Phenol asist je velmi specificka enzymova zmes na rozbitie bunkovych stien mnohych zrnin na zlepsenie travenia a vytazenie fenolu, ktory spolu so salicylickou kyselinou hraju rolu pri sulfacii v tele.
Tvoj problerm su ale bielkoviny, nie fenoly.Takze potrebujes na ne silny enzym, nie nejake specificke na celulozu a bunkove steny obilnin a ovocia
Pozri si na obsah tohro velmi specifickeho enzymu napr tu
http://kirkmanlabs.com/ProductKirkman/9 … Assistand/

Zozen si lacny a silny co sa tyka amylazy a proteazy enzym
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … psules/716



105

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Ano, Pancreatin som vyskusala, ale nesedi mi, ani nerobi dobre, alebo len nestaci, to neviem povedat, alen nerobil mi dobre.

Zial mam problem aj s ovocim a zeleninou - surovu zeleninu vobec nemozem /mam velke krce/ a z ovocia len velmi zrely banan, zrele marhule, hrusky a zlty melon. Z ostatnych /aj vo varenom stave/ mam tiez velke krce. Mavala som krce aj z orechov a mandli, ale to je uz lepsie, v malom mnozstve ich tolerujem /s Digest Platinumom/



106

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Neviem kolko pancreatinu si zobrala, ja odporucam s jedlom brat 2000 mg az 4000 mg, potom uvidis vysledky, nie s mensimi davkami.



107

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Uzivala som 2000mg na jedlo, ale skusim znovu. Zatial budem uzivat ten Digest Platinum - a skusim 2tabl. na jedlo. A pri ovoci a zelenine teda skusim pridat ten Phenol assist. Pomoze aj pri traveni orechov, mandli a pod?

A je lepsie uzit viac enzymov alebo viac Betainu?

A dakujem aj za Tvoje ostatne rady a odpovede, na vsetky produkty teda cakam, kym dorazia z iherbu a tesim sa, ze pomozu smile



108

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Mozes,ich aj kombinovat, jeden z jedneho a jeden z druheho. Alebo skus  tento, co ma v sebe aj alpha galactosidasu proti nafukovaniu zo zeleniny a strukovin
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … psules/257



109

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Vyskusala som vselijake konbinacie na surove ovocie s avokadom /nemohla som vobec nic take jest, mavala som velke bolestive krce a nafukovanie/ a nakoniec to zvladnem zjest s konbinaciou:
2 tabl.Digest PLatinum+ 1tabl.Phenol Assistu/od Kirkman, kt.si odporucal/ SPOLU uzit - je to normalne, ze az taku davku potrebujem??

2.skusila som znovu aj Pancreaticky enzym/davku, ktoru si odporucal/ na obycajny obed z masa a varenej zeleniny, ale nestaci. Skusala som aj tak, ze 1tabl.z pancreatickeho a 1tabl.Phenol assistu, ale tiez som mala "zly" zaludok. Skusila som aj pred tym Betain, ale nepomahal. Ked uzijem Digest platinum a Betain, je to ovela lepsie. Ale mozem z Digest Platinumu uzivat stale az 4x2 tablety za den??
Dakujem!



110

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Je to mozne, ze potrebujes az tolko extra enzymov, aby si to stravila. Ale iste aj kyseliny, lebo cele kvasenie zacina v zaludku pre nedostatok kyselin.
2. co ti pracuje, pouzivaj. Niekto toho proste potreebuje viac, lebo mu telo tvori primalo.
Davaj pozor na pitie, s jedlom a pred jedlom  pi malicko, len minimum, aby si si prilis nerozriedila kyseliny a enzymy. Pi az 2-3 hodiny po jedeni a to hojne.



111

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Dobrý deň rng. Mám reflux, nedoviera mi zvierač a zápaly pažeráka. Užíval som dgl + aloe vera aj kyseliny, ale neprestáva to.
Môžem užívať naraz dgl aj kyseliny? Ak nie koľko týždňov či mesiacov musím užívať dgl aby som mohol následne aj kyseliny. Ďakujem.



112

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Dobrý deň,

už dlhšiu dobu ma trápi moje trávenie. Neviem, či sa to úzko neviaže priamo s potravinovými doplnkami a šťavami, pretože vždy, keď ráno zoberiem doplnky a vypijem šťavu je mi chvíľu akosi zvláštne, cítim sa veľmi slabo. Častokrát musím rýchlo utekať na záchod.

Aby som uzrejmila svoj zdravotný stav: občas sa mi stáva, že odpadnem, prvýkrát som odpadla v 15tich, mali podozrenie, že trpím epilepsiou, ale našťastie sa nič nepotvrdilo. Záverom bolo psychické i fyzické vyčerpanie. Odvtedy som odpadla cca 5krát, často to bolo úzko spojené so stresom, menštruáciou a angínou. Naposledy som odpadla v apríli tohto roku, ale to som mala pred maturitnou skúškou a prijímačkami na VŠ, takže opäť psychické napätie. Momentálne netrpím žiadnymi ťažkosťami (teda okrem (zrejme) zlého trávenia)

Aj tieto okolnosti ma priviedli k zdravému životnému štýlu a zmene stravovania. Ale paradoxne, vždy, keď trochu zanedbám svoje návyky (nie som na seba veľmi prísna, ale väčšinou sa snažím jesť menej mäsa, sladkého a dopriať si farebné jedlá, aby bolo všetko pestré na tanieri a hýrilo farbami), nemám problémy s trávením. Naopak, väčšinou ráno, keď zoberiem potravinové doplnky (4x za týždeň), trápia ma hnačky.

Dnes ráno sa cítim chorá a zle vyspatá (spala som až do 9:30, takže to môže byť i tým), ešte pred "ranným rituálom" som musela rýchlo utekať na záchod. Okrem iného som už aj zvracala a mám menštruáciu, takže sa cítim, akoby som sa mala čo chvíľu rozpadnúť. Mám pocit, akoby na mňa niečo liezlo, presne ten stav, kedy človek nevládze ani ruku zdvihnúť, ani nič povedať. Rozmýšľala som, že by som sa riadila tvojimi radami v sekcii hnačka (probiotiká, collostrum, vláknina) a zvýšila si imunitu esterom C a extraktom z olivových listov. Čo by si mi doporučil ty?

Naposledy upravil: amfora (2012-08-23 11:22:15)



113

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Amon, ako vies, ze ti nedoviera zvierac? Nie je to len nasilu otvorene kvasnymi plynmi? Vtedy je to nasledok primalej koncentracie kyselin, lwebo inac kvasenie a hnitie kyseliny potlacia.
DGL a kyseliny mozes brat spolu bez problemov.



114

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Amfora, musis si napravit travenie(kyseliny, enzymy mikrovlakniny probiotika)
Slabost a hromady zdravotnych problemov su priamy dosledok zlej absorbcie zivin.
Netvrd, ze mas dobre travenie, ked nevies bez problemov zjest akukolvek potravu.
Vracanie je casto z premnozenych skodlivych bakterii  a inych mikrobov  pre nedostatok kyselin v zaludku. Ked nemas dost kyselin, nie si schopna napr stravit maso a ine si,lne bielkovinne jedla, ktore potom v zaludku a dalej v crevach hniju. A produkuju toxiny,, ktorych sa telo snazi zbavit vracanim alebo hnackou.



115

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Aj som si myslela, že to bude zlým trávením, ale nebola som si stopercentne istá. Už sa mi trochu polepšilo, hoci som ešte stále nič nejedla okrem pomaranča, cesnaku a mrkvy. Hlavne mi už nie je zle od žalúdka a cítim sa silnejšia.  Doma avšak nemáme betaín, ale iba nattokinázu, pomôže mi na trávenie i to? Ako si ho môžem bez betaínu zlepšiť? A pomohlo by mi, ak by som sa (keď mi bude všeobecne lepšie) začala neskôr detoxikovať?



116

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Ty potrebujes nie betain, ale zdroj kyseliny, ako betain HCl, pepsin HCl, l-lysin HCl. Ked mas prazdny zaludok, mas dost siolnew kyseliny v nom, tj potlacia mikrobialnu cinnost a mikroby ti v nom nevytvaraju toxiny, z ktorych zaludok(otraveny) boli.
Takze ti radim jest mensie porcie, nepit s jedlom, ale az 3 hodiny po jedle, ked je jedlo dostatocne natravene aby si si hodne vodou jedlo splachla do criev. Po piti treba pockat hodinu-dve, aby sa v zaludku nazbieralo dost kyselin a az po tom jest. A zase nepit, lebo to rozriedi tvoje slabe zaludocne kyseliny.
Nattokinaza je specificky enzym len na riedenie krvi a rozpustanie krvnych zrazenin. To nie je traviaci enzym alebo zmes traviacich enzymov roznych druhov, ktore radim na zlepsenie travenia, crevnej flory a absorbcie zivin.
Detoxifikovat sa mozes kedykolvek, ale ked mas slabe travenie, tak sa telo postupne viac a viac zamoruje. preto ti radim brat enzymy aj na travenie s jedlom, aj na cistenie tela na prazdny zaludok.
Dobry a silny a nie pridrahy je napr tento zivocisny enzym
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … psules/716
2 kapsule na [prazdny zaludok precistia telo, 2 kapsule s jedlom ho pomozu stravit.
Na kyselinu plus pepsin a horec na ukludnenie zaludka pozri napr tento
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Beta … sules/7353
Kyselina sa berie LEN S JEDLOM, niew na prazdny zaludok.
Na hojenie zaludka pomaha pred jedlom zozuvat 2 tabletky DGL, pre tych co maju chulostivy zaludok, Tento vytazok z adaptogenu(sladovka hladkoploda, licorice) tlmi zaludocne krce, a pomaha budovat ochranny zaludocny maz.
Tu mas napr DGL s cokoladovou prichutou
http://www.iherb.com/Enzymatic-Therapy- … lets/22403

Naposledy upravil: RNG (2012-08-23 20:17:47)



117

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Ďakujem veľmi veľmi pekne smile

A ešte by som sa chcela opýtať - čím môžu vznikať takéto problémy s trávením? Kvôli stravovacím návykom, ATB alebo prečo?

Naposledy upravil: amfora (2012-08-23 21:50:42)



118

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Na poskodenie tvorenia kyselin v zaludku parietalnymi bunkami staci len jednodenny viralny zapal zaludka, a mas na dlhe mesiace poskodenu vyrobu. U niekoho to inymi mikrobami moze poskodit na roky. A vekom to tiez poklesava, ci sa nam to paci, alebo nie.
Niektore adaptogeny pomahaju pri regeneracii zaludka, spomeniem najma DGL, vytazok z sladovky hladkoplodej/licorice/Glycerrhyzza glabra, co poznam z detstva ako "sladke drievko a dava sa do likerov  a cukrovinky "pendrek"
DGL je vytazok, ktory je zbaveny glycerrhyzinu, aby nezvysoval krvny tlak.
Nedostatky enzymov mozu byt geneticka alebo tiez ziskane roznymi mikrobialnymi utokami a starnutim.
Ja napr, co som pil za detstva vyse litra suroveho mlieka denne nemozem vypit ani pohar, jedine ak skysnute, robim si vlastne yourty, a ja to nesmiem prehnat, hoci beriem ako starsi clovek enzymi na podporu travenia. Nechcem sa kvoli zhorsenemu traveniu zacat scvrkavat, ako je to bezne u starsich ludi, co si mozes vsimnut okolo seba.



119

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

A môžem sa opýtať, čo mi môže pomôcť pri črevnej chrípke? Dnes som bola u lekárky (pretože mi ráno bolo znovu ťažko a bála som sa, aby to nebolo z vajíčok, ktoré som zjedla v stredu) a diagnostikovala mi ju. Už som našťastie nezvracala, ale neustále ma trápia hnačky a bolesť hlavy. I teplota ustúpila. Lekárka mi doporučila len diétu (banány, sucháre, čučoriedky + tekutiny) a čierne uhlie + endiex na problémy s črevami.



120

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Je hromada antiviralnych , ked sa vobec jedna o virozu, lebo lekari casto nerobia vobec testy, len to z brucha nazvu viroza.
Takze odporucam napr vysoke davky esteru C, 1 gram za hodiny, berberine 2 x 1 gram, chaparal 2 x 1 gram a podobne. Viac je na teme
http://rng.nazory.eu/herpes
kde pridam este monolaurin, citral, berberine a Sangre de Grado, ktore tiez pri niektorych virusoch pomozu.
Lekarka ti na to nic nedala, ako bvykle a necha telo si to vybojovat samo. Ja ale hovcorim, ze ked sa chces vyhnut vacsine skod napachanym virusami, treba ich potlacit co najrychlejsie a nie vyckavat.



121

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Veď to, že doktorka mi iba postláčala brucho, pozrela do úst, vypočula si moje ťažkosti a predpísala vyššie spomínané. postačí monolaurín i z kokosového oleja? A ten ester C, aké množstvo? 1 gram za 2 hodiny alebo ako? neukazuje mi tam to číslo... smile



122

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Takze nevies co mas vlastne.Moze to byt virus, rozne bakterie atd.V lete su caste otravy jedlom, najma camphylobacter, salmonela,  a dnes aj norovirusy, pripadne aj paraziticke napr vodne infekcie. Viac na
http://en.wikipedia.org/wiki/Foodborne_illness.
Monolaurin sa v kokosovom oleji prakticky nenachadza, ale vyraba sa z kokosoveho oleja reakciou s  rastlinnym glycerinom. Je ciastocne antimikrobialny na vacsinu mikrobov, takze je to dobry vyber. Ja osobne by som zobral ale najma GSE,tj okrem monolaurinu, samozrejmem  ester C, 1 gram za hodinu(pre pripad, ze je to naozaj virus) a keby to nestacilo, tak aj ine antimikrobialne.  Mozno by som zobral aj berberine, ten je dobry na urinarne a crevne nakazy.
Ono je tazko proti niecomu bojovat, ked nevies o co sa vlastne jedna.
Virusy, najme entero a norovirus sa prejavia velmi rychlo, za niekolko hodin od zjedeneho nakazeneho  jedla, bakterie pomalsie.
Na krce v zaludku pomaha napr DGL, adaptogen, ktory podporuje regeneraciu zaludocnych stien. Beries 2 tabletky, rozzujes par minut pred jedlom.

Ja osobne pri prvych krcoch v zaludku okamzite pijem 1/2 deci koloidnej striebornej vody, aby sa ta nakaza nedajboze nemnozila dalej a  nerozsirila aj do criev. Ak sa to neutisi do 2 hodin, pijem dalsie pol deci



123

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Ahoj Rng, tak uz uzivam aj Serrapeptazu aj Nattokinazu-4000jedn- a cakam na DGL a Curcumin/uzivam aj probiotika,rybi olej, mirkovlakniny, enzymy, betainHcl, Mg,Ca,Zn,K,Se, Salofalk/.
1. Len by som sa chcela spytat, ci mozem ten Curcumin uzivat spolu /teda curcumin s jedlom a Nattokinazu na lacny zaludok/? Pretoze aj na jednom aj na druhom je napisane, ze sa to nema naraz uzivat s inymi prostriedkami na riedenie krvi?

2. A kolko mg Curcuminu mam za den uzit? /hlavne na Ulceroznu kolitidu a zapal zaludka, aj na bolesti chrbtice a pooperacny stav klbu/

3. Moze Curcumin pomoct aj pri vylieceni Ulceroznej Kolitidy? chcela by som vynechat mesalazin/Salofalk/ a zapal znizit tymito doplnkami. Ale budem musiet aj Curcumin aj ostatne vsetko uzivat tiez do konca zivota na udrzanie stavu??

4. Serrapeptazu uzivam 250000USP za den a akonahle som davku znizila, hned som mala spat bolesti chrbtice. Da sa to vobec "vyliecit" alebo Serrapeptaza je na chrbticu iba nieco, co potlaca bolest? /mam aj platnicku posunutu a kedze uz vyse pol roka nemam normalne lezanie kvoli operacii klbu, tie bolesti su ovela horsie/  Viem, platnicka sa naspat nezasunie, ale chronicku bolest mozno nieco utisi aj tak, ze by som to nemusela stale a dozivotne uzivat?

Dakujem.

Naposledy upravil: katinka (2012-08-29 09:25:03)



124

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

1. Vyrobcovia su casto nuteni FDA oisat rozne varovania na uplne bezpecne potravinove doplnky. Ja pouzivam nattokinazu bez problemov s curcuminom.
Zapal zaludka je sposobeny mikrobami, ktore neboli znicene pre nedostatok kyseliny. Tak sa v zaludku rozmnozia a dostanu do criev, kde sposobuju dalsie zapaly, co vedie k IBS, Crohnovej chorobe a az k ulceroznej kolitide.
Travenie sa musi napravit(kyseliny, enzymy, mikrovlakniny a probiotika) inac nemas sancu vyhojit zaludok a creva.
Pomocne je hojive aloe vera, DGL, Triphala, pripadne antimikrobialny berberine.

Pokial sa ti creva a ich flora nenapravia, budu sa tam tvorit rozne toxiny z neziaducich mikrobov a samozrejme pri nedostatku enzymov tieto sposobuju hromady problemov v tele, vcitane zapalov, bolesti atd. Zoznam roznych skod pri poskodenom traveni je pridlhy.



125

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Ďakujem za pomoc, po šiestich dňoch sa môj tráviaci systém dal do poriadku, asi v piaty deň som konečne pozháňala GSE a je to neskutočná pecka - v momente, ako som ho užila, som prestala mať ťažkosti, iba raz som ešte mala kŕče v bruchu v noci, inak nič. Pila som ho tri dni, dnes mám trávenie úžasné smile



126

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

OK, zrejme ze si mala nejaku bakterialnu nakazu, na co ti citricidal zabral(camphylobcter, salmonela atd
zalladne antimikrobialne sa oplati mat v zasobe, odporucam minimalne  koloidnu striebornu vodu, GSE, oreganovy olej, extrakt z olivovych listov a chaparal na virusy



127

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Prosim, ktory je lepsi enzym na travenie suroveho ovocia, zeleniny a mandli/orechovin/semiacok alebo aj velmi vlaknitej stravy/aj na mikrovlakniny/?

http://www.enzymedica.com/products/Gastro#tabsection

alebo

http://kirkmanlabs.com/ProductKirkman/9 … Assistand/

Dakujem.



128

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Na vlakniny je daleko najlepsi Candex.
Co sa tyka vetrov zo zeleniny a fazulovin, musis pozerat na obsah alpha galactosidaze.
Enzymatica ma vyborne produkty, ale dost drahe.
Pozri na   http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … s/257?at=0



129

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

dakujem.

1. A tieto iste enzymy od Jarrows /teda alpha galactosidaze/ mam uzivat spolu aj so surovym ovocim + orechovinami a semiackami?

2. Candex nie je na candidu na uzivanie medzi jedlami?

3. Co mam uzit, ked si dam mikrovlakniny /psyllium napr/ a mam krce? Mam k tomu spolu uzit tiez enzym alpha galactosidaze?

4. A co mozem este na zapaly mocovych ciest? /Uzivam uz tak vela veci, ktore si odporucal na ine problemy so zaludkom, travenim, osteoporozou, alergiami atdatd, mozno aj z tych by mal niektory pomoct - triphala nemoze alebo serrapeptasa? - aj tie uzivam stale./ Uz som mala dlhsi cas pokoj od toho a znovu citim pichlavu bolest v mocovych cestach, neviem preco. Uzivam aj silne probiotika /aj sacchrom.boulardii/, mikrovlakniny, krill olej, 250mg curcuminu, vitC,Se,Zn,Mg,Ca,K2,D3, Betain k jedlu, ked mam horsie krce, aj DGL. V noci alkalizujem, ale aj tak mam cez den velmi nizke PH - mozu tie nove zapaly mocovych ciest aj z toho?

5.mala som candidu, ktoru som si vyliecila za rok podla Tvojich rad - uz som mala aj problemy z nej prec aj krv cistu. Raz denne jem ovocie - ca.200-250gramov a raz orechoviny ca.50-60gramov - myslis, ze kvoli tomu sa mohli zapaly vratit,ze je to vela? Jem Paleo stravu, ale zial surovu zeleninu vobec nezvaldnem zjest a ovocie len niektore.

Naposledy upravil: katinka (2012-10-23 21:02:27)



130

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

1.alpha galactosidaze je enzym, ktory nam dovoli stravit niektore cukry, co inac kvasia v crevach.
2.Candex obsahuje enzymi celulazu a hemicelulazu vo velmom mnozstve a tie rozkladaju rozne vlakniny a samozrejme aj celulozove steny candid a plesni.
3. samozrejme celulazu, tj Candex na vlakniny
4. Curcuminu s bioperinom odporucam 3 x 1500 mg ako silne protizapalove, ale napr na urinarne infekcie a crevne infekcie je casto velmi ucinny BERBERINE, , 2 x 500 mg, to je ta ucinna latka, ktora sa nachadza v malom mnozstve v brusniciach
Zapaly mozes potlacit, ale treba v prvom rade adresovat ich priciny, tj najma rozne mikroby.
Inac mnohe infekcie sa daju jednoducho odhaknut a splachnut D-manozou (sacharid) davkami 2 gramy kazde 3 hodiny=pol lyzicky.



131

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Uz si aj objednavam Candex, Phenol assist mam zatial /aj tam je o nieco viac cellulazy/, ale stale si nejak neviem dat dokopy, ze k comu co by som mala uzivat.

1. K surovej alebo varenej tvrdsej zelenine=ako napr.kapusta a pod- alphagalactosidasu?

2. K surovemu ovociu tiez alphagalactosidasu? Alebo radsej cellulasu ako Candex? /ved v surovom ovoci je aj cukor aj vlaknina/

3. Ked neviem stravit viac mandli, orechov - k tomu ktore alphagalactosidasu alebo Candex?

4. Ak mam take jedlo, v com mam aj vlakninu aj orechoviny aj zeleninu - ktore radsej z tych dvoch?

5. A v com je potom rozdielny ten Phenol Assist od Candexu - je to vlastne to iste, len je rozsirene o par enzymov, ktore pomahaju stravit "phenoliticke"jedlo?

6. Moze sa eventuelne aj naraz uzit alphagalactosidasa od Jarrowsu spolu s Candexom? Alebo Candex spolu s Digest Platinumom?



132

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Ked ta z niecoho,ako strukoviny a zeleniny naduva, potrebujes alfa galactosidazu.
Ked potrebujes rozbit tazkostravitelne vlakniny=celulozu, ,potrebujes enzym celulazu.
Enzymy mozes lubovolne kombinovat, podla potreby a jedla co jes, alebo zamorenia tela, ktore chces odstranit.

Naposledy upravil: RNG (2012-10-25 18:27:27)



133

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

katinka napísal(a):

1. A tato Nattokinaza by bola dobra?

http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Na … caps/40590

alebo tato - je silnejsia:

http://www.iherb.com/Arthur-Andrew-Medi … ules/40058

V tom provom nie je vit.K, to by som si potom zvlast doplnila /takze cenovo to nie je az taky rozdiel - a radsej nech je drahsie ale ucinne a bez GMO soje/ V tom druhom su aj nejake probiotika a je surova - neviem, ci je to teda aj lepsie, silnejsie?
Na D uzivam fermentovany olej z trescej pecene.  Len neviem, ktoru nattokinazu si kupit, prosim porad! Dakujem!! A uz aj dnes si ho objednam.

2. Este stale mam v ustach vodove pupaky - a pritom alkalizujem kalinatom - a k tomu zacinam stracat aj chut. Ionizovany zinok uzivam. Z coho to moze byt a co by pomohlo? /uzivam enzymy,beatin,Se,K,zinok,FCLO,Ca,Mg,Triphalu,Serrapeptazu,rakytnikovy olej, psyllium - moze to byt z niektoreho z nich?/

3. Nemoze mi nattokinaza uskodit ak mam velmi krehke a praskajuce zily a velmi nizky tlak /80/55/ ?

Zdravim vsetkych. Nevidim nikde napr.  CU a kremik. Kazdy mineral a aj vitamin v tele je na nieco naviazany napr. na iny vitamin ci mineral. Napr Zinok je naviazany na med. Lugol ( Jod ) na selen. Otazkou je preco mas nizky tlak ?



134

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Ta silnejsia je samozrejme lepsia, ale pridraha na moj vkus.A kolko vitaminu K-2 obsahuje neurcuju. Takze osobne by som ju asi nekupil. Nattokinaza sa zatia vyraba prakticky len v Japonsku, kde sa nepouziva GMO soja.
Krehke cievy su z ulozeneko vapnika/kalcifikacia, co je sposobene najma zapalmi vystelkov sposobenymi najma virusmi. Pozri na temu herpes, ako si zvysit viralnu imunitu. Inac aj tie vodove "pupaky" mozxu byt vysledok viralneho napadnutia tela.
Presunut vapnik z makkych tkaniv do kosti pomaha vitamin D-3 a K-2.
Preto odporucam brat minimum 2000 IU az 5000 IU vitaminu D-3 v priemere na den a 100 az 200 mikrogramov K-2, samozrejme spolu s nattokinazou, aby sme si zbytocne nezahustili krv, prave opak je pre stredoeuropana obvykle potrebny.



135

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Ahoj Nikolassi.... možno sa zapajam do temy už dosť neskoro smile prešli od vtedy dosť rokov big_smile ... ale mam podobny problem v pažeraku mam metaplaziu a chcem vedieť ako si dopadol ty



136

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Ahoj . No na vyšetrení som nebol big_smile. Co sa tyka kyseliny a enzymov som na tom dobre . Restartoval som si zaludok pôstami. Trochu ma este trapi moje srdce ale pomaly sa to zlepsuje. Ak to stihnem pôjdem tento rok na vysetrenie pazeraka. V kazdom pripade akonahle mi chcel doktor zakazat branie vitaminu C a nadelil mi tabletky na zasušenie kyseliny som ho z usmevom opustil. Môžem povedať že som urobil velmi dobru vec. Mal som uz dost važne bolesti na hrudi. Bral som oklo 30 - 40 g denne vitaminu C mal som velky deficit no a moje zapaly mi do tyzdzdna zmizli. Nemohol som ale stale poriadne jest akoby som mal spojeny zaludok s branicou. To sa mi uvolnilo az po 7 dnovom poste. Dnes uz raz do tyzdna nejem a druhy den sa pomaly vraciam na stravu. Jem az ked som naozaj hladny. Dost mi pomohli probiotika ale najlepsie v domacom jogurte. Nic sa neboj zmen stravu viac zeleniny ovocia, menej chleba a hlavne vyluc cukor aby to nezivilo raka . Zistil som ze kava zasusuje kyselinu takze ak fajcis okamzite prestan to je zabijak na zaludok a kavu striedmo. Da sa s tym zit ale riad sa pokynmi RNG on vie skoro vsetko lol alebo vsetko ? Najdi si vlastnu cestu pozoruj žaludok ako sa sprava.



137

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Nuz treba sa naucit pocuvat na signaly vlastneho tela a pouzivat doplnky na to,  aby lepsie pracovalo.
Velmi caste su dnes poskodenia vyroby kyselin a niekedy aj enzymov 1-2 dennymi zaludocnymi chripkami a ked si clovek toto nedoplni, speje k stovkam roznych zdravotnych problemov.



138

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

big_smile Nikolassi velmi ti dakujem za odpoveď smile ... mám iba 16 rokov takže nepijem alkohol ani kavu a hlavne nefajčím a ani mi to nechýba... a hlavne ti ďakujem za take menšie uspokojenie že sa to da ešte nejak vyliečiť... Tak sladke nejem SKORO vobec big_smile od kedy mi to zistili tak som to dosť obmedzil. A poradil by si mi ešte nejaké potraviny bohate na vitamíny čo mi teraz treba najviac? alebo nejake potraviny čo pomohli tebe a tak... kedže mám iba 16 tak musím sa riadit podľa rodičov tak aspoň nejak potravinami by som si chcel pomocť



139

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Z ovoci bobuloviny(cucoriedky, cernice, brusnice ) z ovoci kiwi a ananas a na podporu tvorenia kyselin su to riozne horke digestiva, ako horec a podobne, tiez vytazok zo sladovky hladkej pod menom DGL.  A nezabudaj na rozne orechy(kesu, para, mandle, vlasske a najma pecan, ktory ma vysoky index antioxidacie)



140

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

big_smile Tak to dopadne ked ludia napisu B a nenapisu A lol Ja mam 40 rokov a pred troma roki sa mi zablokoval zaludok a nemohol som jest. Napis nieco o sebe a tvojom stave ako si sa vlastne dostal k Mudr. ochovi preco si tam isiel a ako sa Ti to zacalo prejavovat atd. Kazdy sme iny. Napr. Orechy su super ale mne zasusuju kyseliny v zaludku. Uz môzem kolko chcem samozrejme teraz ale ak by som si dal orechy a na to vyprazane kura z ryzou tak ha ha ha . Preto ludia piste pribehy ako sa Vam to stalo pretoze je ine 16 rocny a 40 rocny. Co sa tyka jedla jedna velmi dobra rada jedz len ked si naozaj hladny nie ked mas chut tie blbosti o jedeni 5 krat denne od doktorov no neviem nikedy mi staci jest 2 krat denne a staci. Ide o to aby si telo dokazalo vysat vsetko z jedla, pokial jes ked mas chut tak to iba uklada. Lekar mi zakazal vsetko mozne  od spania vodorovne po dvihanie tazkych bremien lol dnes plnim konajnery na letisku 40 kg. kuframi no keby ma videl...... Co sa tyka stravy naozaj sme iny a tak ako pisal RNG je dôlezite jest antioxidanty. Ok skusim napisat môj jedalnicek aj ked tiez si dam nikedy na co mam chut :-)
Rano si odstavim 1 citron, 1 pomaranc, 1 grep. spolu zo zinkom . Dam si kotvicnik aby som vladal :-) Na obed pecenu makrelu zo zeleninovym salatom v poslednom case z kyslou kapustou ( kôli bakteriam) a nezatazuje mi to zaludok, pijem pravidene jablcny ocot doma robeny samozrejme, Kombinujem to zo salatmi pripadne si urobim dr. Buldwig jedlo domaci jogurt z lanovym olejom a rozmixovanymi semiackami, ak mam chut na zeleninovu polievku urobim si. Rezen som nemal ani nepam§tam nechyba mi . Na veceru smoothies a aj cez den ak mam chut alebo stavy. Ak chces trochu inspiracie zo salatmi a trochu zdravou stravou : http://www.jajsem.com/category/raw-recepty/
mnammmm :-) Markus Rothkranz: Uzdrav se sám kniha pdf. takisto dobre. Niekedy naozaj pomôze restartovat organizmus pôstami ale na to si este mlady. Mozno som aj mal uz od malicka dysplaziu neviem. Nikdy som nemal problemi s kyselinou ze by mi isla hore krkom :-) coz je zaujimave .



141

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Takze asi takto big_smile jedného dňa niekedy v novembri ma začal bolieť žalúdok tesne pod hrudnou kosťou... Nevedel som prečo tak som to povedal rodičom no a nechal som to tak asi týždeň v nádeji že to prejde. No neprešlo to a v tak som sa vybral k obvodnej lekárke. Tá mi dala iba HELICID od ktorého mi bolo iba horšie a tak som ho prestal brať a po týždni som išiel znova k obvodnej lekírke a tá ma poslala na gastro vyšetrenie... Bol som na gastro urobili vyšetrenie ultrazvukom a odber krvi, všetko bolo OK tak mi povedala že mám držať diétu a dala mi lieky na upravu kyselín a PANGROL na trávenie. Po mesiaci diéty to neprestalo a v januári som išiel zase na gastro kde mi znova spravila vyšetrenie ultrazvukom a keďže lieky nepomohli tak ma objednala hneď aj na hadičku. O týždeň som išiel na hadičku a tam mi zistili reflux žlče do žalúdku a následne do pažeráka. V pažeráku mi našli ložisko červenej sliznice... nebolo veľké ale bolo tam... odobrali vzorky a o 10 dni mali byť výsledky tak mi predpísala brať  GASTROTUSS pred spaním. O desať dní boli výsledky a som veľmi rád že boli výsledky v poriadku. Teraz čakám na 14. február kedy som objednaný a dúfam že to nebude nič vážne a čím skor sa z toho vyliečím. Zatial držím dietu a stravujem sa podľa toho ako mi poradil RNG nepijem vodu pred jedlom ani s jedlom ani 3 hodiny po jedle big_smile Mám pocit že trocha to pomáha a po večeri si zvyknem dať 2 jablká.

Naposledy upravil: maxxx1997 (2014-01-30 18:18:18)



142

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Na reflux zlci su jablka vyborny liek. Na zahojenie pazeraka treba ale viac casu. A viac kyselin, aby sa uzaver medzi zaludkom a pazerakom lepsie/pevnejsie uzavieral a v zaludky nekvasilo a nehnilo jedlo.
Gastrotuss obsahuje alginaty, co nie su len absorbenty, ale obsahuju aj hojive polysacharidy, podobne ako aloe vera

Naposledy upravil: RNG (2014-01-31 12:28:57)



143

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Jablka mi v zaciatkoch velmi pomahali a teraz su samozrejme castou môjho jedalneho listka. RNG je proste super. Tak ako Ti napisal. Nájdi si na nete co je to presne to lozisko cervenej sliznice a ako k tomu prichadza ak som to spravne pochopil nie je to len zapal ale aj trochu krvi ? Potrebujes spevnit aj steny zaludku RNG bude vediet co okrem zinku vitaminu C ale nie ten z lekarne aloe vera atd. potrebujes na posilnenie zaludka. Napr. som stretol jednu pani u lekara ta mi vtedy poradila tiez mala s tym zaludkom podobne problemy ako Ty rano na lacno vypit stavu zo zemiaka zaludok sa obali a nie je potom problem. Drzim palce cool



144

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Na zaludocne steny je asi najuzitocnejsi adaptogen DGL, ktory trreba pozut (2 tabletky ) 15 minut pred jedlom. Co sa tyka zinku treba na to zinc carnosine, tiez predavany draho pod menom PepZin GI
Stava zo surovej kapusty a zemiakov je dobra ludova pomocka na bolavy zaludok.
Osobne ale skor odporucam rozne adaptogeny, lebo su ucinnejsie nez tieto ludove.

Naposledy upravil: RNG (2014-01-31 20:18:31)



145

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

čital som si o tej sliznici niečo a vlastne je to zmena pažerakovej sliznice na žaludkovu čo je dosť nebezpečné.. hmm  a veľmi Vám ďakujem za rady smile To ložisko nieje nejak velmi velké ale ani najmenšie... povedali mi že to treba sledovať... dám vedieť čo mi predpíše v pondelok idem po lieky

Naposledy upravil: maxxx1997 (2014-01-31 21:39:21)



146

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Nuz sledovanie ti velmi nepomoze, treba to lozisko vyhojit, nie len ho sledovat.



147

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Takže po telefone mi povedali že vysledky zo vzoriek su OK ... ale keď som si prišiel po lieky tak mi povedali že mám Helikobaktera hmm može ten reflux byť aj z toho helikobaktera? Na pažeráku mám 2 mm ostrovček žaludočnej sliznice hmm vedeli by ste mi poradiť niečo na helikobaktera? niečo účinné beriem zatial 2 antibiotika a helicid k tomu som si kupil probiotika.



148

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

ATB maju aj skodlive vlastnosti a casto ani neznicia helikobactera, ale znicia uzitocnu crevnu probioticku floru a tym telo prijde az o 70% obrannych latok, tj daju zelenu roznym mikrobom, na ktore nie su ucinne.
http://rng.nazory.eu/rubriky/h/helicobacter-vredy
Helicid ti uplne potlaci vyrobu kyselin tj znici travenie. Mozno sa rana na pazeraku skor vyhoji, ale ked to budes brat dlhsie, tak mozes dostat ovela viac nakaz cez zaludok do tela a samozrejme kvoli zle natravenym jedlam nedostanes vsetky potrebne ziviny.

Naposledy upravil: RNG (2014-02-04 21:22:23)



149

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Ten helicid som naneštastie užíval iba týždeň... bolo mi od neho dosť zle ... no ale tie bolesti brucha vždy neustúpili hmm asi mi naozaj bude treba ten doplnok kyselín po jedle ma dosť nafukuje a grgá sa mi



150

Re: Poruchy trávenia + poruchy s tým súvisiace ?

Nuz mne to pomaha velmi.  Najma teraz ked som mal "zaludocnu chripku" pred par tyzdnami, teraz tych kyselin musim brat s kazdym jedlom, nielen s niektorym a viac nez jednu.