101

Re: Betain Hcl

neoplati sa tento betain viac ako ten od now? ma sice o trosicka menej pepsinu ale pomer cena a mnozstvo asi odost lepsie nie?
http://www.iherb.com/Nature-s-Life-Beta … ules/24167



102

Re: Betain Hcl

Nuz ked chces zsetrit trochu pozri na
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Beta … sules/7353



103

Re: Betain Hcl

Len ten ma malo pepsinu zas.... ja reku ze henten od Nature life je  rovnaky na kyselinu a na pepsin o malicko slabsi ale super cena ked si porovnam ze za 18€ mam 250tabliet silnych a od now by som dal 28€ za 240tabliet....  cize 10€ doma a mam skoro rovnaky betain....a za 10€ co som usetril si objednam DGL hehe wink



104

Re: Betain Hcl

Kyseliny, pepsin a proteazy su na travenie bielkovin nevyhnutne.



105

Re: Betain Hcl

rng je to tak ze stress zvysuje kortizol a ten vylucovanie kyselin a tymsa prekysluje zaludok a z toho vznikaju zaludocne vredy a rakovina zaludka ?



106

Re: Betain Hcl

haha keby to bolo tak ze stres zvysuje kortizol a TEN zvysuje vylucovanie kyselin tak mi trávi jak v rozprávke big_smile

takze hadaj ci je to pravda big_smile


zaludocne vredy su z helikobaktera dlhodobeho nelieceneho + a malo kyselin v zaludku ... jedno s druhym a pak sa Ti ten zaludok chátra helikobakter + kopu inych pridruzenych mikrobov Ti spravia dierky do nho (tak isto ako bakterie Ti mozu spravit dierky do creva ) a kyselina Ti tam tie dierky pekne este vyziera a mokva to tam a zapaluje sa a kopa infekcii a rakovina moze vzniknut... logicke jednoduche

Naposledy upravil: letto (2015-09-15 15:39:26)



107

Re: Betain Hcl

stres skor znizuje rozne funkcie, tj aj vylucovanie kyselin, pravdepodobne aj enzymov , teda okrem zlci, ktoru v strese zlcnik casto vyluci.
Malo kyselin v zaludku je dnes casty a velmi vazny problem, ked to neadresujes dlhodobo.



108

Re: Betain Hcl

Dobrý deň
chcela by som vas velmi pekne poprosit o radu.mam 29 rokov, 175cm a 85 kil, potrebovala by som schudnut najmenej 10kil, aby som sa dostala na svoju povodnu vahu,ale vobec sa mi nedari, snazim sa o to uz od leta, upravila som jedalnicek, cvicim a ani kilo dole.no uz dlhsiu dobu sa citim velmi nafuknuta a hlavne brucho, ked nieco zjem napr. obed, tak ho citim do vecera ako mi lezi v zaludku, uplna tazoba a pritom vobec nejem vyprazane jedla a ani sladkosti a aj chlieb som obmedzila,skor len kuracie maso so zeleninou alebo ryza, nie som zastanca diet, skor jest vsetko s mierou. niekedy mam zahu, co som predtym vobec nemavala.myslela som si, ze som zavodnena, tak som pila podctivo praslickovy caj, potom mi napadlo, ze ci mi spravne pracuju zaludocne kyseliny? Ďakujem za skoru odpoveď



109

Re: Betain Hcl

Nepi pri jedeni, aby si s nezriedila zaludocne kyseliny  Pi az 3 hodin po jedle, aby si si natravene a sterilzovane jedlo splachla do criev.
To s chudnutim samozrejme nema nic spolocne, mozno mas vyssiu vahu, lebo ti nepracuje poriadne stitna zlaza, tj podpor ju jodom a selenom. Dobre je brat aj rozne akceleratory spalovania, ako vytazky zo zeleneho caju, tonalin/CLA a podobne.Nerobo to sice zazraky, ale pomaha to spalovat tuky, tj naozajznizuje vahu, nie len strata vody, co ti vysusi telo a z tak znizi vahu.



110

Re: Betain Hcl

Vcera som skusil dat 2 betainy len tak nalacno, ci ma bude palit a chcel som zistit, ci mam pokazeny ten uzaver. Ale ani po
hodine ma NEPALILO nic.

Robim rozne variacie betainu, lebo stale to nie je ok...
- Ked dam 10 min. pred jedlom 2 betainy, a na konci jedla 1 = pali ma 15 min. po jedle - trosicka sa mi grga - aj 10 krat v priebehu 2 hod.

- ked dam 10 min. pred jedlom 2 betainy, a 1 na zaciatku = pali ma 15 min. po jedle, tiez sa mi trosicku grga.

- Ked rozdelim 3 betainy pocas jedenia - 1 na zaciatku, druhy v polovici, 3. na konci = pali ma az o dve hod.

Uz neviem  co mam robit. Nechcem to zvysovat.

Keby mam poruseny uzaver, tak ma pali aj vtedy, ked dam na lacno, nie?

Vyzera ze to tam kvasi, a tym padom sa mi grgne, aj kusocek a to nasledne vyclapne tu kyselinu.


Lebo uz neviem ako to mam spravne nakombinovat. Ty si spominal, ze si daval 3 hcl po jedle, a pred nim nic? Normalne si sa najedol a zapil 3 hcl naraz?

Naposledy upravil: vrtulnik (2015-12-15 18:33:27)



111

Re: Betain Hcl

Mozna jes velmi velke davky jedla, preplnujes si zaludok,  co porebuje aj 4 kyseliny, alebo s jedlom pijes, co to rozriedi kyseliny.



112

Re: Betain Hcl

vobec nepijem, po troch hod pijem.. pred jedlom taktiez nie, 30 min pred jedlom nepijem..

Teraz rano som si dal jeden HCL a po 5 min som dal sodu (pol kavovej lyzicky) s 1,5 dcl vody a po 1 min. sa mi grglo, ale zeby to bol pivny grg, tak to sa povedat neda.



113

Re: Betain Hcl

Ked mas dostatok kyselin, musi sa ti grgat od sody. Pol kavovej lyzicky tj 2 gramy ti da asi 1/2 litra plynov.
Kazdu 650 mg kapsulu betainu HCl neutralizuje asi 450 mg sody bikarbony.



114

Re: Betain Hcl

Ahoj RNG,

mohol by si prosim dat odpoved na tuto otazku Aleny v tomto prispevku je to starsi datum, ale ja som nad tym tiez premyslal ako to vlastne mate zhruba zadelene:
''''Natrafila som na to,že Vy si zvyknete dopĺňať kyseliny, ale tiež odkyslovať kyselinou draselnou. Chcem sa teda opýtať ako to cítite,že je potrebné telo odkysliť, keďže pálenie je signál nedostatočnej kyseliny. A tiež by ma zaujímalo,píšete,že po jedle je potrebné pitie vody až po 3 hodinách, čo si dosť dobre neviem predstaviť ,keďže je nutné vypiť denne 2l vody. Pred jedlom tiež nie je dobré piť vodu,jedlo si treba deliť na menšie porcie niekoľkokrát denne ,nesedia mi tie časové rozpätia ,vychádza mi to, že by som musela vypiť pol litra vody naraz aby som sa vmestila do celého toho programu. Ďakujem za odpoveď.''''

Takze aj ja by som bol zvedavy okrem toho kedy najneskor sa ma pit pred jedlom a ake mnozstvo na jeden raz? A tiez ako som sa docital po jedle minimalne 2 hodiny nepit alebo aj 3 ale potom aby sa ten obsah dostatocne splachol kolko je potrebne vypit naraz?

A este co pises ze beries entericku formu draselneho kalinatu, mozes nejaky presne odporucit a ako ho davkovat?

dakujem



115

Re: Betain Hcl

KHCO3 je draselna  bikarbona, nie kyselina
Kyselina sa vyvinie v zaludku za hodinu az dva. Teda komu sa vyvinie Niekto ma to musi brat doplnok  lebo sa mu nevyvinie dost.
Zaroven sa v bunkach zaludka(parietalnych) vyvija rovnake mnozsto alkalii, co sa vyluci do krvi a potom do dvanastornika, aby sa neutralizovali zaludocne kyseliny
Takze treba telo aj alkalizovat, ak zaludok okyslit ,  nie vsak naraz.
Ja beriem entericky pokryte alkalie,. co sa mi rozpustia az v crevach a tak mi zneutralizuju kyseliny az v crevach, ako to ma byt normalne pri zdravom traveni.
Na rozlozenie jedla,  kyselin a vody mas najmenej 15 hodin



116

Re: Betain Hcl

No jasne KHCO3 nie je kyselina ten text som len prekopiroval z predoslych konverzacii smile
Mna by hlavne zaujimalo kolko tej vody zhruba treba vypit po jedle za cca 3 hodiny na alkalizaciu a kolko zobrat tej draselnej bikarbony. Mozes nejake to KHCO3 z Iherb odporucit? Alebo sa staci rano alkalizovat vo vacsom mnozstve?
Kyseliny beriem skoro s kazdym jedlom takze preto sa pytam.

A vies este odporucit aj nieco na travenie tukov lebo som zistil, ze ked je v jedle aj mensie mnozstvo hlavne nasytenych mastnych kyselin tak mi to travi horsie aj s kyselinami potrebujem ich viac aj ked kyseliny nie su na travenie tukov ale nieco pomozu.
Co niekedy nechapem je to, ze si dam napriklad chlieb s maslom kravskym alebo mastou domacou, viem, ze to nie je najzdravsie co sa tyka tych sacharidov, ale chleba si aspon pecieme doma a nejeme ho zase tak casto, a cca po pol hodine az hodine ked citim, ze ma naduva, tak si dam kyseliny s pepsinom, enzym nezoberem a potom mi to pretravi. Vies mi vysvetlit ako je to mozne, ze mi to pomoze ked vlastne kyseliny su na travenie hlavne bielkovin a v tom jedle su len sacharidy a tuky?
Rastlinne bielkoviny sa asi nepocitaju, ktore vlastne ten chlieb obsahuje ...



117

Re: Betain Hcl

Entericky pokryte alkalie ktore objenat s IHERB
A aky je postup s branim alkalie
lebo ja rano beriem na lacno serrapeptasu a do 30 min pred jedlom NAC+ester c,betain hcl
alebo ako to uzivat



118

Re: Betain Hcl

Kyseliny treba brat zakaqzdym, ked ich mas malo, tj jedlo ri zacne v zaludku kvasit a hnit.
Povedne som nebral alkalie, ale ked som potreboval viac kapsul kyseliny, musel som si zobrat  aj entericky pokryte alkalie aby som si absurdne neprekyslil telo. Asi 2 dvoch hodinach po jedeni a brani kyselin na travenie si dam tento entericky pokryty alkalizator, kde na jednu betainnu 650 mg kapsuli treba  zhruba 1.5 takejto tablety
http://eu.iherb.com/Alkalife-pH-Balance … lets/49062



119

Re: Betain Hcl

Dobre dakujme za radu ohladom alkalizatora smile

A aky mas nazor co sa tyka doplnkov ktore obsahuju pridavne latky ako je magnesium sterate a stearic acid?
Ako vieme vela doplnkov o ktorych sa tu hovori ich obsahuju a kedze viac ludi berie denne viac tychto doplnkov tak to moze mat nepriaznive ucinky. napriklad ze to ma zabranovat absorpcii niektorych nutrientov alebo potlacovat funkciu T buniek, napriklad pisu o tom tu http://www.naturalnews.com/046293_magne … tives.html, ale aj inde.



120

Re: Betain Hcl

Blbost.
Vsimni si slova "could", ktore sa bezne bez dokazov pouzivaju na utoky proti doplnkom



121

Re: Betain Hcl

Ahoj znova RNG,

to mas pravdu slovicko 'could' moze znamenat hocico, ale clovek nikdy nevie smile

Mam na teba dalsiu otazku lebo sa nejak v poslednom case neviem trafit do davkovania kyselin. Beriem tie od Now foods 650 mg 1 kapsula. Mam ten problem, ze ked si dam vacsie bielkovinove jedlo na obed a s nim 2 kapsule HCL tak mi to travi sice lepsie, ale po asi 1 hodine alebo 1,5 hod zacnem pocitovat palenie v zaludku alebo zahu nie je to stale rovnake, ale v kazdom pripade citim kyseliny a stava sa, ze aj v hrdle. potom som urobil pokus, ze som si dal 3 kapsule zhruba s takym istym mnozstvom a zlozenim jedla a 2 hodiny bolo dobre, som citil, ze to travi, lenze potom zase palava sice miernejsia. V com je problem tej kyseliny je este stale malo alebo snad vela? a preco sa ta palava dostavi az po 2 hodinach?
A ked sa zhruba po 3-4 hodinach napijem tak je to snad este horsie ako keby sa tie kyseliny rozburili alebo nieco take.
Skusal som uz aj to, ze som si dal 2 jablka asi hodinu po napiti a potom bolo chvilu lepsie potom neskor zase vecera s jednym Betainom a asi hodinu bolo dobre a neskor zase to iste ako poobede.
A ked si Betain nedam vobec tak palavu nemam, ale ani mi to bohvieako netravi len citim ten tlak v zaludku ako sa trapi ...



122

Re: Betain Hcl

Roniegom ked ti treba az 3 kyseliny, znamena, ze sa ti v zaludku prakticky ziadnana vyraba. A pre to nemas ani palenie zahy bez kyselin, lebo bez kyselin nema co palit pazerak.
A travenie mas spomalene, ked sa ti ani po 3-4 hodinach zaludok nevyprazdni a kyseliny sa rozriedia natolko, ze ti zacne tam kvasit, vytlacat do pazeraku a tam palit.
Potrebuje to viac mikrovlaknin, viac kyselin a viac enzymov aby si si to dal do poriadku.



123

Re: Betain Hcl

Dakujem RNG asi to bude tak ako hovoris. Pred viacerymi rokmi som maval velakrat palenie zahy a potom som sa domnieval, ze mam aj zapal zaludka gastritidu, len mi to lekari nepotvrdili. Zhltol som dvakrat hadicku, zistili mi vtedy helikobaktera, ale ziadny zapal. Liecil som sa na toho bacila, ale neuspesne lebo vies ako to chodi, oni to liecia antibiotikami co mi znicilo crevnu floru, tak som sa na nich vykaslal a liecil sam ako vedel. O nejaky rok dva som sa zase dal na hadicku, helikobakter nebol ani zapal, lenze ja som citil bolesti neustale v oblasti zvieraca zaludkoveho hlavne po zjedeni nejakeho drazdivejsieho jedla ale aj po vypiti studenej alebo velmi teplej vody, tak som mohol iba vlaznu. No a na to mi povedal lekar po vysetreni, ze simulujem a ja jemu, ze hovorim nieco nebude v poriadku, ze jeho lieky co predpisuje nepomahaju, tak sa este viac nahneval a za mam pocuvat co mi nakaze. Vtedy som si povedal, ze to bolo naposledy co som navstivil klasickeho lekara a zabuchol dvere.
Takze takto to u nas chodi. Potom som sa snazil inak stravovat jedol som zasaditejsiu stravu, pomaly ta bolest bola miernejsia az skoro ustupila, ale som potom zisitil, ze sa aj uplne vypla produkcia kyselin, som aj prijimal dost malo kalorii, co viedlo k chudnutiu, zubne kazy atd.
Neskor som zistil, ze mozem jest chilli a trosku sa aj lepsie citim po nom a tak som nejak nasiel tvoje forum a teraz vidim, ze co a ako. Lenze to chilli je velmi malo na to aby som mohol stravit vydatnejsie jedlo, tak som skusil Betaine HCL a co sa stalo? Lepsie mi travi aj maso, co som skoro vobec nejedol a zistujem, ze po rokoch aj zaha pali, co som uz aj zabudol smile))
Ale hlavne vtedy pali, ked je to jedlo mastnejsie, kedze tuky spomaluju travenie a tie som tiez velmi nejedaval, lebo bol problem.
Inak na tuky treba asi dost silne kyseliny ze?
A vies mi vysvetlit aky je rozdiel medzi pepsinom a proteazou? Obidva su na travenie bielkovin ked dobre viem?



124

Re: Betain Hcl

Tuky rozkaka lipaza a zlc. Zacinaju sa teda travit az v dcanastorniku a pokracuju do criev. Pepsin travi aj ciastocne bielkoviny, ale najma z proteazou, co je zlozka pancreatinu a ten sa nam vylucuje do dvanastorniku z pankeasu



125

Re: Betain Hcl

RNG,

pri betaine hcl je pepsín a aký rozdiel je ten pomer 1:3000 a 1:10000?

Nie je mi to jesné?

Ďakujem

Naposledy upravil: Mik (2016-02-18 21:03:28)



126

Re: Betain Hcl

1:10 000 je podstatne koncentrovanejsi,, ako 1:3000.



127

Re: Betain Hcl

Minule som si zase dal spravit krvne testy a jedine co mam zvysene uz dlhodobo od detstva je bilirubin aj priamy aj celkovy.
Lekar ma odbavil s tym, ze to moze byt aj dedicne a tym sa nemusim zaoberat, takze od neho sa vela nedozviem ako vzdy.
Moze to mat nejaky suvis so zlym travenim tukov?

Cital som v inych prispevkoch, ze Super Enzymes od Now Foods velmi neodporucas, ale mam ich doma lebo som este minuly rok objednaval a nechcel by so ich vyhodit do kosa. Myslis, ze to pomoze s travenim tukov troska?
Je tam Ox Bile 100 mg toto mnozstvo, vies mi povedat ake mnozstvo tuku je to schopne stravit?
A ked je tam este Pancreatin 10x
Amylase 37 000 USP - to je na kolko gramov sacharidov?
Protease 37 0000 USP - na kolko gramov bielkovin?
Lipase 2960 USP - na kolko tukov?

Ja som ich nebral v poslednom case lebo som mal na ne reakciu svrbenie na celom tele a male vyrazky, ale neviem na isto ci to bolo len z toho lebo sa mi stalo uz aj inokedy.



128

Re: Betain Hcl

Vsetko na svete je dedicne, to ale nezamena, ze sa to doplnkami neda napravit.
37 000 USP proteazy je schopne za idealnych okolnosti stravit 37 gramov bielkovin
3000 usp tukov stravi 3 gramy tukov.
Preto odporucam bezne silnejsie enzymy
Napr co sa tyka
http://eu.iherb.com/Jarrow-Formulas-Jar … psules/257
tele maju 10 000 USP lipazy



129

Re: Betain Hcl

Dobre rozumiem, a kedy je najlepsie dodat enzymy?

A co znamena, ked je Pancreatin 8x, tento napriklad nie je silnejsi? Sice je tam davka na 2 capsuly len neviem co to je 8x:
http://eu.iherb.com/Source-Naturals-Pan … sules/6199

Skoda, ze obidva su out of stock ...



130

Re: Betain Hcl

8x 1000 mg na dve kapsuje znamena 8000 mg ekvivalent pancreatinu, jt jedna kapsule na 4000 mg pancreatinu, tj to iste ako dve kapsule z tohoto
http://eu.iherb.com/Now-Foods-Pancreati … psules/716



131

Re: Betain Hcl

Rng co znamena ked sa pise ze
Pepsin
1:3000
alebo
1:10000

co znamena ten pomer a ktory je lepsi ?



132

Re: Betain Hcl

1: 10 000 je koncentrovanejsi, nez 1:3000



133

Re: Betain Hcl

nemal by byt logicky ten 1:3000 viac koncentrovanejsi ako 1:10000 ?   Logika ma nepusti nejak big_smile .. viete mi to prosim este viac do detailu vysvetlit?

Viem/citim/mam odskusane ze 1:10000 je silnejsi omnoho.. len by som strasne rad pochopil tym koncentraciam big_smile

Dík



134

Re: Betain Hcl

Koncentracia 1 : 3000 znamena ze sa vytazok pepsinu skoncentroval z 3000 na 1
tj 1 miligram takej predstavuje 3000 mg pepsinu.



135

Re: Betain Hcl

perfektné smile Ďakuje sa a zelam namakany uspesny den !



136

Re: Betain Hcl

.



137

Re: Betain Hcl

všade sa tu píše, že je potrebné nastavit presnú vyhovujúcu dávku konkrétnych tráviacich enzýmov, ale o našom tele je známe, že je nesmierne prispôsobivé... neriskujeme tým, že zlenivie a  človek potom potrebuje stále viacej enzýmov?  začínat teda s nižšími dávkami, nejest enzýmy úplne  pravidelne, aby sme sme telo udržali  v akej takej "enzymatickotráviacej kondičke"???



138

Re: Betain Hcl

Zatial  ziadny "navyk" na enzymy nebol pozorovany, ja ich beriem obcas(nie vzdy) pri tazkom jedle. Prebytocne enzymy sa bez problemov vylucia, tj aj mas vobec  prebytocne.