Napíšem recenziu na hrniec Staub, cez vianoce bola na amazone akcia, tak sa mi podarilo ten hrniec zohnať za 120 Eur (na naše pomery stále dosť vysoká suma), ale v Čechách a u nás tento hrniec stojí v tej farbe a rozmere ca. 200 Eur.
Vizuálne ten hrniec vyzerá nádherne, aj keď ja sa orientujem vždy len na praktickú stránku, ale poteší aj tak. Je to najlepší hrniec, čo momentálne mám doma. Je to železná liatina a navrchu smalt, povrch nie je tak nelepivý ako napr. u keramickej panvice typu greenpan, ale má celkom dobré neprilnavé vlastnosti, ten smalt nie je úplne hladký, je trochu ako keby zdrsnený, firma Staub píše, že časom sa vytvorí na smalte patina - podobne ako na surovej železnej liatine a neprilnavé vlastnosti sa zlepšujú, tak to ešte nemôžem posúdiť. Ak môžem porovnať so železnou panvicou, čo mám doma, teda bez smaltu - tak tá má lepšie neprilnavé vlastnosti, ale vzhľadom na reaktívnosť železa ju používam len na opekanie.
Hrniec je ťažký a to je jeho hlavná nevýhoda, ale nie je ťažký ani samotný hrniec, väčšina váhy leží v pokrievke (u hrnca s priemerom 24 cm váži 1,85 kg) a tá je zaujímavo skonštruovaná. Naspodu sú také drobné výstupky a žliabok po obvode, cez ktoré steká skondenzovaná para naspäť do hrnca, pokrievka veľmi dobre sadne na hrniec a svojou ťažkou váhou vytvára podľa mňa vyšší tlak v hrnci ako je to pri bežných hrncoch, nie je nikde vidieť, kde uniká para pri varení, všetka vlhkosť sa vracia naspäť do hrnca, nič nevyteká, nič neprebubláva. Samozrejme nejaká para unikať musí, keď si človek zoberie bežný tlakový hrniec, ktorý je poriadne uzavretý a aký sa tam dokáže vytvoriť tlak. Hlavná nevýhoda pri varení v bežných hrncoch je unikanie aromatických látok a oxidácia, čo je podľa mňa v tomto hrnci minimalizované. Nikdy som moc nechápala tie malé dierky v pokrievkach u nerezového riadu, ak je pokrievka dostatočne ťažká a dobre skonštruovaná, nie je problém s nahromadenou parou, pokrievka nenadskakuje a vyšší tlak spôsobí rýchlejšie uvarenie potraviny. Pri pečení sa v tom hrnci potravina vôbec nevysuší, nahradí rôzne moderné fólie na pečenie a pod.. Hrniec je výborný na šetrné dusenie, na pečenie, polievky, má veľmi rovnomernú distribúciu tepla, je veľmi robustný s vysokokvalitným smaltom, taký hrniec by ma mal prežiť, ak mi zrovna nepadne na podlahu.
Nevýhoda ešte je, že je to v podstate jeden kus železnej liatiny, takže za zahrievajú aj uši hrnca a aj tá kovová úchytka, ja používam na to také malé silikónové chňapky.
Hrniec je možné použiť na sporáku a aj ako pekáč v trúbe, ja som v ňom piekla aj chlieb. Po jeho vyskúšaní sa chystám kúpiť ďalší kus za zničený titánový hrniec, čo mám doma, treba pozerať pravidelne akcie v obchodoch, na amazone, občas bývajú niektoré modely zlacnené, hlavne v takých menej atraktívnych farbách ako čierna.
http://www.kochform.de/Staub-Cocotte-ru … mgruen.htm
Možno ešte stojí za zmienku, že u nás sa teraz začali predávať keramické hrnce firmy Emile Henry, ktoré sa môžu používať aj priamo na sporáku, tu ide o prírodnú keramiku, ktorá znáša aj teplotné šoky. Na amazone sú veľmi pozitívne recenzie, čo sa týka varných vlastností, sú na rozdiel od železnej liatiny o dosť ľahšie. Lenže je to keramika a ľudia píšu, že tie hrnce zvyknú aj prasknúť, takže ak mám dať za hrniec 150 Eur, ktorý mi môže prasknúť, tak rozhodne osobne kúpim radšej železný. Takisto by som mala asi obavy, dať ten hrniec na sporák a začať ho silno zahrievať, čiže nie je to podľa mňa hrniec typu hodiť na sporák a rýchlo dačo uvariť, ale skôr na pomalé šetrné dusenie, pečenie, tá železná liatina je podľa mňa určite univerzálnejšia.
http://www.pekne-taniere.sk/xx-18.html
http://www.vasekuchyne.sk/sk/vyrobcovia … enry/flame
Oba typy hrncov by mali byť úplne zdravotne nezávadné a nemalo by sa z ich povrchu nič uvolňovať, keramika emile henry neobsahuje žiadne olovo a kadmium.
Naposledy upravil: bludicka (2013-02-08 16:35:39)