51

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

ešte prosím Vás jedna otázka - čo si myslíte o tomto K2? Tá alfaalfa ma trochu odrádza.. Je to podľa Vás vhodné pre dieťa? A pre kojace ženy?
http://www.damianvit.sk/kategoria/vsetk … 2-100-mcg/



52

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Alfalfa je len druh travy, tj zdroj K-1 vitaminu, ale nie je tam ani urceny obsah K-1, ani forma K-2(MK4 ci MK7
Osobne mam rad doplnky ,kde je presne urcene o co sa jedna



53

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Ja pouzivam trochu kyseliny askorbovej a askorbatu vapenateho, ale najma ester C v prasku co si vsetko pridavam do mojej vody na pitie. Ester C je patentovana celka molekula askorvabu vapenateho  esterizovana, kde zivotnost v krvi je 6 az 10 nasobne dlha, ako kyseliny askorbovej.
Cierna bazam tj stava z plodov a kvetov sa uz pouziva starocia proti nachladnutiu,a komplexne kyanidy v nej, cim lekari strasia sa pasterizaciou viacmenej znivcia. Inac by sa nemohla ta stava predavat ako potravinovy doplnok, tj latka bez skodlivych postrannych ucinkov.Ucinne su aj lekvare, nielen pasterizovana stava, aj caje z plodov a kvetov.



54

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

pri tom K2 píšu as Menaquinone - myslela som, že to je MK-7, ale nevyznám sa v tom...
viem, čo je alfalfa, no čítala som o nej nielen pozitíva, ale aj negatíva, preto tie obavy.

Ten ester C v prášku môžu aj deti? Prečo si dávate aj kys.askorbovú aj ask.vápenatý aj ester C? Majú rôzny účinok?

Čiže by sa mohla užívať aj čerstvá šťava z bazy? Ak sú účinné aj pasterizované plody aj čaje - tak zrejme im tá vysoká teplota až tak nevadí...



55

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG este sa ta spytam na tie olivove extrakty, ten Paradise Herb ma iba cisto oleuropein a ten Nature way ma skoro rovnake mnozstvooleoorop. ako predchadzajuci produkt ale plus obsahuju 180mg olive leaf- je to nejak extra cenne ci staci kupit Paradise herb len s oleouropeinom. Je to pre 4 rocne dieta. http://www.iherb.com/Paradise-Herbs-Spa … &ic=69 alebo http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Olive … &ic=16
A prosim ta nikdy som nerobila domace jogurty a nevim ci by mi to aj syn jedol, preto som zhanala nieco v kapsuliach ten L.BULGARICUS, je nieco na IHERB este okrem tych jogurtovych kultur co sa da objednat? A je pravda ze tie Bulharske probiotika su take vynimocne pre telo a hlavne imunitu cloveka? Dakujem



56

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Tie dva produkty su zhruba rovnake.
Domace yogurty sa daju rozne napr lekvarmi prichutit, takze sa da na to deti pomerne rychlo naucit.
Yogurtove kvasinky su prve probiotika, co sa zacali tlacit, kedze dnes sa bezne pouzivaju atb, co probiotika znicia a je dost mala sanca pri dnesnej hygiene dostat z pod potrebne probiotika pre nasu prehnanu hygienu a varenie=sterilizaciu.
. Ale od yogurtov sa uz urobilo hromadu pokroku, nasli sa ai ine probiotika, nie len yogurtove kvasinkym, a cim viac roznych prebiotik, tym viac je roznych obrannych latok, co produkuju.
Bombasticke reklamy vyrobcov predsa nemozes brat vazne, hoci Lactobacilus Bulgaricus patri medzi tie najuzitocnejsie probiotika, co zatial pozname. Ale je ich aj plno inych, pre to sa netreba dat ohlupit reklamov, ze jedine z nich je dostatocne pre dobru crevnu floru.



57

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG, prosím Vás ešte o reakciu na č.54. ďakujem



58

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

jaMartina, vitamin K-1, tj rastlinny sa nazyva phyloquinone. Vitamin K-2  tj "zivocisna" forma sa nazyva Menaquinone a ma rozne formy, najma MK4 a MK7, kde MK7 je ta lepsia pre telo.
Kyselina askorvova je kysla, daju sa nou kyslit rozne jedla ale zialbohu vo vacsich davkach moze podrazdit creva a sposobit hnacky. Preto beriem aj kyselinu askorbovu, aj askorbat horecnaty a draselny aj ester C, kde tie druhe formy su neutralne, tj drazdia mensi a mozem z nich brat vyssie davky a zaroven mi to da aj extra horcik/magnesium a draslik/kalium-potasssium.
Co je ucinne v baze neviem, ale je to ucinne aj  v stavach, cajoch  a lekvari, dokonca z detstva si pamatam, moja mama robila aj bazove vino z kvetov a plodov a uz vtedy  vedela, ze je to dobre proti kaslu.



59

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG a kolostrum odporucas len od firmy Symbiotics? Je aj ine kvalitne na striedacku?
Suhlasim ze v probiotikach je dolezita pestrost,ale sa dost hovori o L. Bulgaricus aj pre deti ze je velmi vhodny,preto ma zaujimal nejaky produkt v kapsulach aj zmes probiotik, ci nepoznas nieco kvalitne.
No a este ci by si sa pozrel na otazku c. 34. nejak to neviem skopirovat, pytala som sa ta na ktory bazovy sirup by si vybral, napisal si ze Sambucol je original, ale aj ine su dobre,je tam nature way a answer, ale ktory z tychto 3 sirupov by si vybral, mne sa zdaju vsetky 3 super,ale ty urcite najdes rozdiel:) Dakujem

Naposledy upravil: andula (2014-10-17 20:30:36)



60

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Kazde colostrum je lepsie, ako ziadne, ale ked mozem povedat, collostrum z Noveho Zealandu, kde sa kravy volne pasu na lukach nikdy nestriekanych , bez pouzivania hormonov a atb, naviac Novy Zealand je asi najmenej zamorena cast sveta, takze mam dovod, pre co odporucam a sam beriem znacku Symbiotic, v prasku, nicim neplnene a bez roznych eciek.
Na znackach doplnkov nezalezi, len na obsahu a cene. V pripade bazovych stiav chod na cistu, nesladenu a najlacnejsiu.
Ked chces nieco pre deti, zbytocne drahe na obsah, ,pozri napr na
http://www.iherb.com/Nature-s-Life-Acid … l&ic=4
Alebo toto
http://www.iherb.com/Sundown-Naturals-P … &ic=22
Problem je ale, ze vsetky tieto treba chladit, lebo su tepelne zavisle,  Takze ich odporucam objednavat len v zime. Naviac nie su ani kyselinovo odolne, takze neviem, kolko sa z nich zivych prebojuje do criev.

Naposledy upravil: RNG (2014-10-18 17:59:50)



61

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Ďakujem RNG. Budem sa na tú bazu viac zameriavať :-) Moja babka robila z bobúl likér - mňam - aj nám dala z neho občas "ochutnať". A čo si myslíte o rakytníku?

Andula - na slovensku je stránka daflorn - cez ktorú sa dajú tie bulharské probiotiká tiež objednať - nemám skúsenosť, ale komunikujem s tou pani a chystám sa nejaké si objednať.



62

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Rakyta/seabuckthorn ma extremne vysoky obsah liecivych latok a zivin. Zialbohu stava z nej nie je extra chutna, tak ju ludia malo pouzivaju. Skoda. Aj olej zo semien je znacne liecivy.Moja zena si na zvysenie imunity dava poldeci zo stavy kazdodenne



63

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG to tekute jahodove probio vyzera fajn,skoda ze musi byt v chlade,inak super vyber ja som ho tam vobec nenasla, este ta tu mame lebo ja nieco vyberiem spytam sa ta na nazor a ty vzdy najdes nieco lepsie,:)
jaMARTINA- poznam DALFORN, prave tam sa pise o tych bulharskych probiotikach, ale su strasne drahe, myslim ze ta "piksla" prasku stoji okolo 40 eur! Co sa mi zda dost a tiez som si nie ista ci su tepelne a kyselinou odolne probio. Mozno RNG keby sa na to pozrie ci je to kvalitne probiotikum alebo oblb na ludi.
RNG viem ze nie si za multivitaminy pre dospelakov a radsej odporucas brat kusovky, ale ja by som radsej nieco v 1 tabletke aj pre mna aj muza, nejaky komplex multivitaminov, nieco som pozerala neviem sa rozhodnut,mas nejaky tip? Dakujem

Naposledy upravil: andula (2014-10-19 08:57:28)



64

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Zialbohu vsetky odporucene vitaminy sa nemozu zmestit do jednej ani dvoch piluliek.Co napr odporucam kazdemu zopakujem:
selen 200 az 600 mikrogramov
jod 2 az 6 miligramov,
zinok 30 az 50 miligramov
vitamin C 3 az 5 gramov,
vitamin E 400 IU,
vitaminD-3 2000 az 5000 IU
vitamin K-2 50 az 200 mikrogramov
mikrovlakniny 10 az 20 gramov
probiotika
lecitin kopcom lyzica aspon raz tyzdenne.
atd, podla potreby aj viacero inych.
Jogurtove kvasinky nie su tepelne velmi odolne ani kyselinovo, zialbohu



65

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG prosím Vás, tie bulharské probiotiká na www.daflorn.sk by ste vedeli pre nás ohodnotiť - či je to v poriadku, alebo nie...

ďakujem pekne



66

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Pekna reklama, ale nehocori nic o teplovzdornosti, kyselinoodolnosti ani samotnom presnom obsahu . Na stastie su aj ine zdroje posudzovania tohoto prostriedku, ako napr biomilk, kde na 15 miligramov udavaju davku 15 miliard zmesi L.Bulgariocus a streptpcpccus thermopillus, tj typicka jogurtova zmes a tvrdia, ze je stabilna az do 24 stupnov celzia, o com dost silne pochybujem. Ale budiz, tak zi tak, aj ked su L.Bulgaricus jedny z najlepsich probiotik, je to len jeden druh z hromady moznych co kazde produkuje inaksie ziviny, vitaminy a obranne latky.
Ja osobne ich dostavam rozmnozene v jogurtoch co si doma vyrabam sam , a to vo vacsom mnozstve, nez z toho prasku.

Naposledy upravil: RNG (2014-10-20 18:41:30)



67

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Tak dalforn skrtam, dik RNG ze si sa na to kukol:) A je L.Bulgaricus nejak citlivy na vyssie teploty, kedze na Iherb ale aj u nas co sa predavaju probio s Bulgaricus tak sa vsade udava drzat v chladnicke. Ja som nasla pre syna vitaminy ktore obsahuju L.Bulgaricus ale tam nic nepisu ze drzat v chlade. Tak vaham ci tie vitaminy objednat,aj kvoli cene ak tam tie probiotika nebudu. Tu su http://www.iherb.com/Garden-of-Life-Vit … ears/24315
A este sa spytam na nazor na liek Preventan Junior, robila sa studia na detoch-skolkaroch a skolakoch, ze ked brali Preventan Junior tam sa vyrazne znizila chorobnost, to je pre mna dost kedze 4 rocny syn nastupil do skolky a je vkuse chory. Keby si sa pozrel na to zlozenie co zazracneho tam je pripadne ci je nieco podobne na IHErb. Doteraz som to ignorovala kedze produkt obsahoval ASPARTAM,ale zmenili zlozenie a aspartam zamenili za steviu.
1 tableta obsahuje 1 mg účinné složky ProteQuine
®
, tvoře-
né řadou lidskému organismu přirozených látek jako jsou
aminokyseliny, proteiny, oligopeptidy a nukleotidy
Cely popis je tu http://www.farmax.cz/soubory/dokumenty/ … -cz-sk.pdf



68

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Nuz ten preventan sa zda OK, hoci jeho skutocne zlozenie , presne sa neuvadza.



69

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG a to zlozenie aminokyseliny,proteiny,oligopeptidy a nukleotidy je toto podobne zlozenie ako kolostrum ,alebo kde najdem tieto latky,nic ti tonehovori co to je...
A nevies ci je L.Bulgaricus potrebne uchovavat v chlade,kedze vsetky vyrobky s Bulgaricus co som presla na Iherb maju byt v chlade ale pre syna chcem objednat tieto vitaminy http://www.iherb.com/Garden-of-Life-Vit … ears/24315 a tam sa nic nepise o tom skladovani,tak aby boli tie probiotika ucinne. Aj doma mam probiotika s L.Bulgaricus a jasne pisu ze musia byt v chladnicke. Dakujem



70

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Collostrum ma velmi vysoky obsah protilatok, tj imunoglobulinov, co sa neda nicim nahradit.
Tie ostatne ziviny v nom su hlavne dolezite, pretoze su absorbovatelne aj prakticky nefungujuciom traviacim systemom. Ich mnozstvo pri malych davkach kolostra ale je zanedbatelne voci ostatnej potrave. Preto v zdravotnych krizach na "nastartovanie" organizmu odporucam vysoke davky colostra, od 15 gramov viackrat za den vys.
Nuz ten detsky multivitamin obsahuje male davky vselicoho, aj nieco probiotik a rozhodne je lepsi, ako nic.Naviac ta forma ako cukrik je pre deti obzvlast prijatelna.



71

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

A ten Preventan junior zo zlozenim aminokyseliny,proteiny,oligopeptidy a nukleotidy,kde sa nachadzaju tieto latky,vobec netusim ci su to vytazky zo zvieracej alebo rastlinnej rise a ci je to nejaky unikatny vyrobok alebo nieco podobne najdem aj na Iherb.  dakujem



72

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Neviem povod vsetkych zloziek v doplnkoch ale drviva vacsina su vytazky alebo upravene vytazky z prirody.



73

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Rng nam predcasom odporucili uzivat tieto doplnky su dost drahe rýchlo sa to mína pre dcéru s CF aky mas nazor na toto zlozenie je to slabé alebo celkom dostatočne po troch mesiachod uzivania nevim nijake vysledky plesne mame a zapaly tiez stale

http://www.zdravie-drnona.sk/okseen-dr-nona

http://www.prirodne-produkty.sk/priprav … rotex.html

dakjem za info



74

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Produkty dr NONA su nemierne predrazene a nevidim v nich nic zvlastne ucinne, co nemozes kupit aj inde ovela lacnejsie.
Nuz za znackove mena sa samozrejme extra plati

Naposledy upravil: RNG (2014-10-25 20:17:27)



75

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Produktyu dr NONA su nemierne predrazene a nevidim v nich nic zvlastne ucinne, co nemozes kupit aj inde ovela lacnejsie.
Nuz za znackove mena sa samozrejme extra plati
Neviem co beries presne ale pri cistickej fibroze je dolezite sa odhlienit a odstranit cysty a ine zamorenie v tele.
Proti hlienom su NAC, dospela davka 2 x 600 az 1200 mg
serrapaptaza 3 x 120 000 IU
oreganovy olej 3 x 200 mg carvacrolu, kde oreganovy olej  potlaci rozne mikroby co sa usadia a ziju z hlienov a vydavaju drazdive latky co zvysuje vylucovanie hlienov.
Na odmorenie tela a odstanenie roznycvy nefunkcnycvy tkaniv, ako cysty, co su vlastne smetne kose v tele, treba brat rozne enzymy, odporucam najma silne entericky pokryte, ako napr http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=3
dospela davka je 2 x 2 tabletu co sa rovna ekvivalemnt 2 x 6 gramov pankreatinu.
Pomaha samozrejme brat aj jod(6 mg denne) a selen(400-600 mikrogramov), lebo tieto oba su potrebne v tele aj na vyrobu roznych enzymov, vcitane cistiacich.
Na pripadne odmorenie tela od parazitov, co mozu zhorsovat kazdu chorobu v tele je dobre zobrat napr 20 dennu kuru podla dr Huldy Clark, najdes ju aj na Slovensku od firmy JUKL ako protiparaziticky balicek s presnym rozvrhom bratia na 20 dni.



76

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG ak budem davat dlhodobo betaglukany a kolostrum 4 rocnemu dietatu nemozem mu tym stimulovanim nejak "narusit" imunitu ze sa to prehupne do vzniku alergii,to ma napadlo kedze ludia s alergiami maju imunitu prehnane aktivnu...
Este ma zaujima tvoj nazor na vec,keby mas doma 4 rocne dieta ktore nastupilo do skolky a je stale chore,raz sople, raz kasel co by si mu nasadil.
Jasne ze vitaminy,extra C ale myslim ci by si dal kolostrum alebo betaglukan, uz skoro denne mu davam Citricidal, aj bazu som nasadila. Proste ma zaujima co by si nasadil ty.
A ked je chory tak davam synovi na kasel NAC,oregano a olivovy list mi ma prist kazdym dnom, to som este neskusala....dakujem za radu



77

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Kazda stava vo flasi je vlastne obvykle tepelne spracovana=konzervovana. Zavaranie je konzervacia teplom.
Davkuj to 1/4 deci 2 az 3 krat denne.
Askorbat vapenaty je neutralny, kyselina askorbova je kysla a podla toho to mozes pridavat do roznych jediel alebo napojov.



78

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG tvoja odpoved asi nepatrila mne, otazka c.76, som sa pytala na ine. Dakujem



79

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Andula, male deti kojene dostavaju niekolko dno na collostrum bohate mlieko od matiek. Nikde som nenasiel, ze by collostrum nieco zle sposobilo, toboz nie stratu imunity, ba prave naopak.
Inac na odhlienenie je NAC a serrapeptaza a na mikroby, co ziju v hlienoch a z hlienov najma oreganovy olej.
Rovnake problemy tu mam aj ja, co dostavam to iste od mojoch vnucat, co to zakazdym znova a znova nachytaju v skole.



80

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG ja som skor myslela ze ked budem denne teraz od jesene do jari davat  betaglukan okolo 100mg a aj kolostrum ci tym 4 rocnemu dietatu az prilis nestimulujem imunitu, aby som mu nevyvolala neskor vznik alergii pripadne inej choroby z toho stimulovania. Chcem sa len uistit ze to co robim je ok. A prosim ta co hovoris na vyrobok Vitaglukan. Je toto dobry produkt?Je to aktivny betaglukan,alebo je to porovnatelne s betaglukanmi co odporas kupit cez iherb.
http://www.dimenzia.sk/eshop/vitaglucan … ml-12.html alebo silnejsi extrakt http://www.dimenzia.sk/eshop/vitaglucan … at-26.html
DAKUJEM

Naposledy upravil: andula (2014-11-06 15:31:59)



81

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Stimulovanie imunity nemoze vyvolat alergie, len zamorenie tela ich moze vyvolat.
Mnohym lekarom to zrejme nie je jasne, najma ked tlacia rozne farmaceutika na potlacanie imunity, co je dobra hlupost.
Inac na uvedenycnproduktoch je sice pekna reklama, ale neuvadzaju tam kolko tych betaglukanov tam vlastne je.
Ja verim skor firmam, co napisu presne obsah betaglukanov , aj bez tej krasnej reklamy

Naposledy upravil: RNG (2014-11-07 01:14:27)



82

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Na tom Vitaglukane je pisane Zloženie v 100 g:
Extrakt z Hlivy ustricovitej – 75 %; Etanol – 25 obj.% a obsah je 125 ml. Ty myslis ze tam nie je uvedene to delenie 1,3 na 1,6 iba extrakt z hlivy????
Tak ak budem davat synovy(4 rocnemu), kolostrum,betaglukan pripadne aj preventan akut,ci uz denne alebo to striedat,vsetko je na podporu imunity, teda mu stimulujem imunitu je to ok?Nemozem mu tym nejak zdravotne ublizit? Pytam sa pre istotu,pretoze vela mamin nic detom nedava,ved nech imunita pracuje sama prirodzene a tym sa vyvija,toto pocuvam. Preto sa utvrdzujem ci to neprehanam. Dakujem



83

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Extrakt z hlivy je nejasny termin, nehovori nic o mnozstve betaglukanov.
Potravinove doplnky su schvalene lekarmi ako absolutne neskodne, tj spekulovat o ich skodlivisti je bezpredmetne.
Ludia su individualni a telo im pracuje rozne. Zavisi to od hromady faktorov, od dedicnych, od potravy a prostredia, od travenia a crevnej flory a casto aj od prostredia, atd.
Ale ked nieco cloveku chyba je rozumne si to doplnat.



84

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Ahoj RNG, prosim ta co je pravdy na tom ze  Lactobacillus bulgaricus má rastlinný pôvod a je izolovaný iba zo zelených rastlín žijúcich na území Bulharska. V akýchkoľvek iných regiónoch sveta Lactobacillus bulgaricus začne samovoľne mutovať a zastavuje svoju reprodukciu. V porovnaní s inými laktobacilmi, Lactobacillus bulgaricus produkuje D mínus (-) mliečnu kyselinu, ktorá má silné proti mikróbne, proti rakovinové, ani arteriosklerotické, anti alergické a antioxdačné účinky. Lactobacillus bulgaricus sa rozmnožuje v symbióze s druhým rastlinným probiotikom, s bunkami Streptococcus thermophilus.

Takze ak si kupim probiotika s L. Bulgaricus z Iherb vypestovanych bohvie kde tak dostanem zmutovany Bulgaricus? Nejak tomu nechapem. Nasla som tieto probiotika co obsahuju aj Bulgaricus http://www.iherb.com/Kendy-USA-Actiflor … l&ic=1 alebo http://www.iherb.com/Sundown-Naturals-P … &ic=17 nejake to je lacne az podozrivo alebo http://www.iherb.com/Nature-s-Bounty-Ac … l&ic=2
Pisu ze po otvoreni skladovat v chlade, takze malo by byt ok cesta z USA na SK a tiez tam nevidim ci su odolne voci zaludocnym kyselinam? Chcem to kupit pre 4 rocne dieta. Dakujem

Naposledy upravil: andula (2014-11-15 21:02:01)



85

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

andula  vsimol som si že si v starších témach spomínala že máš v rodine seboreu. Prosimta mohla by si povedat čo vám na to pomohlo? Ďakujem



86

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Nuz neswmies celkom verit vyrobcom. Mutovanie v inycvyh klimatickycy podmienkach v prirode je sicem mozne, ale nie v laboratorne pestovanych kulturach.
Bezne miroby jogurtoveho kvasenia su samozrejme velmi lacne, komplexnejsie kultury su drahsie, lebo sa musia pestovat v podstatne komplikovanejsich podmienkach a casto kazde osobitne.



87

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Dobre Rng a vybral by si mi  niektore probio z otazky c. 84,neviem ktore objednat pre male dieta. Su podla teba odolne voci kyselinam a tiez teplotne stale,pisu ze az po otvoreni skladovat v chladnicke. U maleho dietata tam mam na aky obsah pozerat kolko bilionov bakterii staci?Dakujem



88

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Ako som povedal, vacsina jogurtovych kultur su pomerne malo stabilne proti teplotam a nie su specificky odolne na kyseliny. Preto odporucam take, co su kyselinoodolne a teplovzdorne a teda ich netreba chladit.
Aj najsilnejsie probiotika maju len radove 10 na 10 kultur, a plne osadene creva maju 10 na 14 kultur. Tj vsetky probioticke doplnky su len malicke nasady a musia sa rozrast v crevach aspon 1000 krat. A to sa stane len vtedy, ked ich budes krmit zmesou mikrovlaknin.

Naposledy upravil: RNG (2014-11-16 19:35:47)



89

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

andula mohla by si prosimta odpovedat prispevok 85 dakujem smile



90

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Ahoj TIMOTEJ, tak so seboreou bojujeme nadalej aj ked je to lepsie. Kedze sme boli 3 tyzdne pri mori a moj muz si vzdy v mori "macal" hlavu potom nechal vysusit na slniecku a mal to o hodne lepsie,ziadne svrbenie ani obrovske lupiny, to mu vzdy ako tak vydrzi do jesene a v zime ako sa ochladi a zacne nosit ciapky tak sa to opat zhorsi. Kupila som mu konopny sampon aj ten teraz uziva a nasadila citricidal tak ma ako tak pokoj. A synovi kozny namiesal masticku na hlavu a trochu mu to zisloˇplus to more a uz nema na hlavke skoro nic. Tiez budem dalej patrat co este nasadim muzovi lebo cakam kazdu chvilu ze sa to riadne zhorsi, ale momentalne spovedam RNG ohladne doplnkov:) pre syna skolkara kedze sme nonstop chori, ale ked najdem nejaky produkt na seboreu co ako tak zabere tak ti dam vediet.

Naposledy upravil: andula (2014-11-19 17:52:49)



91

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG takze toto su jogurtove kultury(lactobacillus bulgaricus, lactobacillus acidophilus, bifidobacterium ssp., streptococcus thermophilus)? A z coho su tie ostatne co su v probiotikach od firmy http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … caps/19518, tie co odporucas. Mozem dat aj tieto 4 rocnemu dietatu? Kedze tie probiotika sa delia na detske a pre dospelych a tietomaju vysoky obsah kultur.
Este sa chcem spytat na chagu a pelargoniu. Pri akych ochoreniach odporucas CHagu,uz som citala ze obsahuje betulin ale ci je to nejake silne antivirotikum a odporucas ho pri silnych virozach=chripkach alebo je to vhodne aj na skolkarske nakazy a hlavne pre 4 rocne dieta. Chagu som nasla tuto http://www.iherb.com/Fungi-Perfecti-Hos … &ic=10 alebo http://www.iherb.com/Planetary-Herbals- … l&ic=7 ci je nieco lepsie.
Na Pelargoniu som sa ta pytala ze vraj s nou nemas vela skusenosti, dost som o nej citala ze robili nejake studie v Nemecku a ze znizila plucne a prieduskove choroby u deti na polovicu. Tak to chcem vyskusat. U nas sa predava Kaloba http://www.kaloba.cz/ ale na obsah je strasne draha a rychlo sa mina. Na Iherb som nasla Pelargoniu od firmy UMCKA http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Umcka … l&ic=6 ale je to HOMEOPATIA? Ja tej homeo moc neverim myslis ze toto je ine??? Potom je uz iba toto http://www.iherb.com/Source-Naturals-We … &ic=13 alebo http://www.iherb.com/California-Xtracts … &ic=27, ten prvy produkt tamneviem kolko ma obsah pelargonie,nevyznam sa v tych obsahoch ale druhy produkt ma ratio 1:10 a KALOBA ma 1:8-10. Takze podobne ale nepoznam ten produkt=firmu... Kaloba este uvadza ze ma nejaku patentovanu Pelargoniu sidoides a oznacuje to ako EPs 7630. Ci je to nieco extra alebo nejaky marketingovy tah uz neviem, nevies co to znamena? Dakujem smile



92

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Andula, crevna flora obsahuje tisive roznycy kultur, z ktorycy stovky su pre nas uzitocne=probiotika. Takze par kulturami ich nemozes celkom nahradit. Co sa tyka mnozstva, v doplnkoch mas sotva 100 mf probiotika a v crevach dospelejho ke to 1 kg, tj aj tie super najsi,nejsie probiotika su len malicka nasada, co sa musi tisice krat rozmnozit na osidlenie criev.
Uvedena umcka nie je ziadne homeopatikum, lebo je oznacena 1 x, tj nie je riedena donekonecna, ako to vyzaduje princip homeopatie. Inac iherb ma slusny vyber
http://www.iherb.com/search?kw=umcka&am … mp;y=5#p=1



93

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG pozerala som tu Pelargoniu od UMCKA a pisu ze HOMEOPATICS aj ked asi riedene 1x http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Umcka … l&ic=3
ale ake je to mnozstvo ked KALOBA co sa predava na SK ma hodnotu 1:8 a tato cez iherb  ma 1:10 http://www.iherb.com/California-Xtracts … &ic=27 kolko to ma miligramov?
A tebe sa moc nepozdava ten Californian extrakt? A ked UMCKA co by si vybral kvapky alebo sirup http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Umcka … l&ic=6 tieto kvapky subez alkoholu alebo s alkoholom 11% http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Umcka … l&ic=8
Co mam uprednostnit ked je to namocene v alkohole alebo vedia ucinnu latku udrzat aj v BEZalkoholovom naleve. Kedze je to pre dieta tak neviem co kupit.  Plus je tam aj UMCKA na cold a flu http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Umcka … &ic=18 ale tam je navyse pridana Gelsenia, Bryonia a atd a to uz je homepatikum.... Co hovoris na tento produkt? Inak maju velky vyber.. dakujem za rady:)



94

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Tu ti nweviem velmi porasit, lebo vyrobcovia nepisu presdne kolko tej pelargonie tam je. Aj ked to obsahuje extrakt napr 1:10 nie je jasne, kolko tohpo extraktu tam vlastne je a kolko inych latok. Jedine, kde pisu trochu presnejsie je na tabletach
http://www.iherb.com/EuroPharma-Terry-N … l&ic=3
Tych par kvapiek alkoholu nikomu neuskodi tj to nech nie je rozhodujuci faktor



95

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Ved to kazdy vyrobca udava svoj obsah v inych jednotkach a kto sa v tom ma vyznat,achjaj...
RNG a ty ked kupujes kvapky alebo sirupy co uprednostnis ked to je v alkohole alebo nie? Je to uplne jedno na obsah ucinnych latok alebo v tom alkohole sa to lepsie drzi???
A je toto homeopatikum,ked to tam spominaju http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Umcka … l&ic=8
a tato forma kde je extra bryonia a gelseniana bolave hrdlo http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Umcka … &ic=18 co na toto hovoris? Dakujem



96

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

andula, tento svet je o peniazoch a nie o dobrycy skutkoch. Vacsina vyrobcov klame, ze sa az prasi, vzacni niektori to robia aspon s mierou.
Alkohol,je ptirodzena latka ptre telo. vytvara sa napr aj kvasenim v nasicj crevach, mnohi lekari ho dokonca s mierou odporucaju pit, lebo cisti cievy. Ale ked hovoris len o par kvapkach tak na tom naozaj nezalezi a ti, co sa ho snazia vytlacit na silu sluzia fanatikom protialkoholickym.Prave homeopatika podla d3efinicie su latky co sami sposobia rovnake proznaky, ako samotna choroba  a riedia sa donekonecna  povodne 8 x opakovane rozriedenie na polovicu az desatinu, pozri na
http://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy

Uvedene extrakty sice nazyvaju homeopaticke, lebo pod tym nazvom ich FDA dovoli predavat, ale ked sa pozries na ne , tak 1 x znamena male riedenie, tj je tam dost ucinnej latky, ze by sa to mohlo nazvat aj doplnok.
Skus a uvidis.
Mnoho ludi s tym je spokojne



97

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Dakujem RNG,:) vyskusam umcku a uvidim. 
Prosim ta keby mas doma 4 rocne dieta co chodi do skolky a chces mu podporit imunitu lebo podchvilou sopli a neustale pokasliava co by si nasadil, Imunoglukan, Kolostrum, Preventan http://eshop.farmax.sk/preventan-junior-30-tbl/alebo Juwik http://www.juwital.cz/Produkt/2-133-150 … vek-ZDARMA . K tomu Juwimu sa pise ze http://www.juwital.cz/Jak-Juwim-pomaha.aspx#juwim obsahuje (Hydrolyzát hemoglobinu- RNG to je extrakt z hovadzej krvi? Ten Juwik a Preventan vyzera dost podobne... Vsetky spominane pripravky mu davat nechcem len neviem co vybrat na dlhodobe bratie od jari do jesene. Dakujem

Naposledy upravil: andula (2014-11-27 16:04:11)



98

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Odporucam betaglukany a Collostrum v prvom rade.
Tie uvedene nepoznam a su to vlastne len upravene potraviny, nie specificky latky na zvysenie imunity.Tvrdenia o nich pochadzaju len od vyrobcu a to zialbohu nie je vobec smerodajne
Hydrolyzat hemoglobinu je dobre povarena krv, niz viac. Varenie je hydrolyza.

Nezabudaj davat dietatu kvalitne probiotika a podporovat ich zmesou mikrovlaknin.
A kvapkat do nosa roztok citricidalu, lebo z kvapockovej infekcie sa kazdy den tam v prinosnycy dutinach moze usadit ina infekcia, na ktoru spravidla ustne brane nic ucinne neposobi.



99

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

RNG a co je na tej povarenej krvi-hydrolyzat hemoglobinu  take zazracne ked to posiluje imunitu sliznicnu a po brati ci uz Preventan alebo Juwik su deti menej nachylne na chytenie choroby. A je IMUNOR http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/de … 10606.html nieco podobne pretoze to sa asi tiez vyraba z krvi....
Este rozmyslam z iheb objednat krill alebo calamarine olej, neviem ktory je kvalitnejsi alebo ich treba striedat a kazdy je na nieco ine urcene a ci oba obsahuju omega 3? Co je vhodnejsie pre dieta krill ci kalamarine. U deti su tieto oleje hlavne na vyvoj mozgu? Dakujem RNG:)



100

Re: preventívne potrav.doplnky pre malé deti

Andula, rozdiel je, ked to tvrdi vyrobca a rozdiel je, ked to odporuca lekar co s tym dlhorocne pracuje. Nuz moje leksrske zdroje to neodporucaju zatial, takze o tom pochybujem
Imunor je vyrobok/vytazok z leukocytov=bielych krviniek z prasata. Takze by mal pomoct, hpoci nevidim, ze by sa inde nezx v Cechach a na Slovensku predpisoval. Je besne drahy.
Osobne by som ale skor isiel na podporenie vlastnych bielych krvinirk a nie injekcie vytazku z prasacich.
A na to je radove lacnejsi doplnok betaglukanov, ustne brany  a nie injekcie nejakych zvieracich vytazkov, o ktorych postrannych ucinkoch vyrobca nepise nic, hoci iste musia existovat.
Na nervy a mozog nestaci hocijaky omega 3, ale treba najma DHA. Krill olej je biologicky az vyse 5 krat tak ucinny, lebo forma olejov tam nie su triglyceridy, ale fosfolipidy.