51

Re: vysoké dávky ovocia

To znamená, že napr. na dovolenke pri mori môžem kľudne dávky Ečka zvýšiť? Nezamedzí to nejako bežnému prirodzenému opáleniu? nakoľko ja slnko milujem smile

Tak v doplnkoch by som ako tak poriadok mal, chcel by som sa ťa RNG spýtať ešte niekoľko vecí ohľadom bežného každodenného stravovania. Napr. taká biela múka. Prečo sa jej hovorí biely jed? Že je nutrične bezcenná, to som vedel, ale ako konkrétne organizmu škodí?

Vyhýbal som sa jej ako sa len dalo, ale takým kapustovým haluškám (z domácej kvasenej kapusty zo suda) som nikdy neodolal. Samozrejme halušky z bielej múky.. pokúšal som sa ju nahradiť celozrnnou špaldovou bio múkou, ale halušky sa rozpadali.. až tento týždeň sa mi konečne podarilo urobiť plnohodnotné špaldové halušky - doteraz som presne podľa receptu používal len hladkú špaldovú celozrrnú múku, naposledy som ju zmiešal s hrubou a konečne sa podarilo smile tak až odteraz môžem definitívne natrvalo vylúčiť bielu múku zo stravy. To isté aj biele cestoviny.



52

Re: vysoké dávky ovocia

Antioxidanty napravia poskodenie z ultrafialovych lucov, To ale nema nic spolocne s vyrobou melaninu, podkozneho ochranneho farbiva
http://www.tanningtraining.com/btc/ch4.html?prodid=2
Muky s malym obsahom lepku samozrejme nemozu drzat spolu, takze je tam treba pridat nieco , co to podrzi spolu, napr vajce.
Biela muka, jemna sa v zaludku hydrolyzuje na cukor, tj okamzite a narazovo telo dostane vysoku davku cukru, na co musi odpovedat vysokou davkou inzulinu Okrem toho, ze to extra namaha pankreas zaroven pri prestrelenu vylucovania inzulinu velmi rychlo nastane hypoglycemia a zravy hlad.Takze to vedie k prejedaniu sa, obezite, zapchavani ciev a podobne.Lebo prebytocne cukry v bunkach, najma v peceni sa menia na tuky=triglyceridy a tieto spolu s bielkovinami tvoria cholesteroly vo vyssich hladinach, nez je pre telo potrebne.
Preto postupne uvolnovanie cukrov z hrubych a celozrnnych muk nenamaha  pankreas, nedochadza k hypoglycemii a uvolnene cukry v mensich mnozstvach sa obvykle stacia spalit. nehpovoriac o tom, ze celozrnne muky maju overla viac zivin, prirodnych olejov, vitaminov a prepotrebnych mikrovlaknin na podporu probiotik v crevach.



53

Re: vysoké dávky ovocia

A teda môže dočasná nadmerná konzumácia múčnych jedál, napr. bielych cestovín v priebehu niekoľkých dní spôsobiť v dôsledku cukru drobné kožné problémy v podobe náhle vzniknutých niekoľkých uhrov, komedónov na tvári? Pretože presne tento problém sa mi vyskytol po veeľmi dlhej dobe a keď sa tak zamyslím nad hriechmi v stravovaní tento týždeň, napadnú ma len dve veci - nadmerný konzum bielych cestovín (neskoro zo školy, tak také narýchlo jedlá, ale to robím len výnimočne ako práve minulý týždeň...) alebo jednorázový nadmerný konzum piva - 6 za večer. Snáď to je tými cestovinami, tie už som úplne vylúčil, resp. nahradil celozrnnými bio špaldovými, ale bez piva to asi nepôjde big_smile bežne ho pijem len striedmo - v priemere 2 pivá za týždeň, ale pri niektorých spoločenských akciách aj 5-6 na posedenie - v dôsledku toho, že vôbec nepijem tvrdý alkohol a na minerálke sa celý večer ťahať nedá, veď vieš, ako to chodí..  Ako vlastne pivo vplýva na zdravie človeka a v prvom rade na pleť ako celok?



54

Re: vysoké dávky ovocia

Ak mas plno kvasnych mikrobov(candida) v crevaxh a das im zvlast hodne vyzivy, tak vytvoria extra viac toxinov, co a telo snazi vyhodit vsemozne, tj aj cez kozu.
Po case, ked nebudes podporovat candidu ale budes brat hodne mikrovlaknin na podporu probiotik, tak ti probiotika pomaly ale iste vytlacia candidu z criev do znacnej miery.
Candidu si clovek sam vypestuje a neda sa to za den, tak isto sa neda za par dni znicit.



55

Re: vysoké dávky ovocia

Tá candida by to veru mohla byť, žiadny lekár ma v minulosti pri riešení týchto problémov na to neupozornil, nakoniec som úplne stratil dôveru v našich lekárov, aspoň na Slovensku, to je škoda času.

Zistil som si medzitým niektoré príznaky candidy, ako je biely jazyk - to mávam často, alebo nesústredenosť, problémy s ranným vstávaním, to by mohli byť príznaky kandidózy, zajtra zájdem k lekárovi, či by sa dali na to urobiť nejaké testy.

Ak by som mal premnoženú candidu, asi by som ťa zaplavil ešte ďalšími otázkami, hoci som si medzitým prečítal niekoľko diskusií na túto fému na tvojich fórach.

Chcem sa spýtať, ak som už aj úplne vylúčil všetky jedlá z bielej múky a cukrovinky a všetky ostatné jedlá, ktoré živia candidu, robím veľkú chybu, ak si denne doprajem zelený čas osladený medom? Treba aj ten úplne vylúčiť? A tiež banány?



56

Re: vysoké dávky ovocia

Nuz uplne vylucenie a viacero proticandidiovych doplnkov je na rychle zbavenie sa candidy. Ak mas cas, mozes sa zbavit len bielych muk, brat extra mikrovlakniny a nasadzat si z casu na cas probiotika a ono sa to po viacerych mesiacoch upravi postupne.
Aj ovocia a banany obsahuju cukry, tj aj ked ich jes, snaz sa co najmenej, lebo tak candidu zivis. A mikrovlaknin ber co najviac, lebo tak zivis nepriatela candidy a plesni, nase probiotika.



57

Re: vysoké dávky ovocia

Zdravím RNG, tak dnes mám testy na candidu. Doktor sa vyjadril doslova, že sú "hraničné", teda na hranici. Keď som chcel jednoznačnú odpoveď, či kandidózu mám, alebo nie, na to mi jasnú odpoveď nedal, len toľko, že mám výsledky "na hranici". Zrejme to mám v stave, kedy je to ešte pod kontrolou, lebo mi po dôkladnej prehliadke na tele nenašiel žiaden príznak kandidy, ale už dávnejšie som si všimol, ako telo reaguje na občasné prehrešky so sladkým alebo bielou múkou. Zaujímavé bolo, ako môj obvodný lekár reagoval, keď som ho prvý krát poprosil, či by mi urobil testy na kandidu. Prvý krát som ho videl podráždeného, nervózneho až arogantného, vraj kde na to chodím, ako ma to vôbec napadlo atď. Dnes po testoch bol úplne krotký. Keby som bol agresívnejšej povahy, tak by si vypočul škaredé slová. Kedysi som mal kožné problémy, nie žeby mi spravili poriadne testy a hľadali príčinu, hneď predpisovali agresívne lieky, masti a podobné kraviny. Zmenou stravy sa mi stav zlepšil tak o 90%, stále sa mi ale ešte nevedomými chybami (biele cestoviny, biela ryža, sem tam nejaká sladkosť) dočasne stav krátkodobo zhoršoval. Týmto sa Ti chcem poďakovať, že si mi pomohol vypátrať príčinu. Všímam si, že odkedy si prísne dávam pozor na tieto potraviny (hlavne v spoločnosti, kde sú toho plné stoly) tak nemám žiaden problém.

Chcem sa ťa ale spýtať, či v takomto prípade stačí, ak trvale zo stravy vylúčim všetky jedlá z bielej múky, cukrovinky, sladké, mlieko, jedlo s droždím a nahradím potravinami celozrnnými atď. Mikrovláknini mám dostatok, jem dosť zeleniny a pomerne vysoké dávky psyllium Plus vrátane probiotík a inulínu už dlhodobo, alebo by bolo vhodné nasadiť aj protikandidovú diétu s oregánovým, kokosovým olejom a GSE atď? Toto ma momentálne najviac trápi, ako vlastne ďalej postupovať.



58

Re: vysoké dávky ovocia

Ta rychla velmi silna dieta a hromada protikandidovych je vlastne len ako by som povedal "zachranna brzda" pre takych co maju organizmus prilis zamoreny, Pre vacsinu staci brat extra mikrovlakniny, znizit spotrebu rafinovanych cukrov a bielych muk, , nasadzovat si obvas probiotika a ono sa to vlastne upravi samo do normalu, az na to, ze to trva nejaky cas.
A ked mas nejake problemy s hornymi dychacimi cestami-dnes v case nakaz az pricaste, tak ti oreganovy olej urobi 2 sluzby naraz, tj potlaci nielen hlieny, ale aj candidu.

Premnozenie candidy nie je normalne a dnes je vlastne nasledok nasej civilizovanej potravy, bielych muk, cukrov a nedostatku mikrovlaknin a probiotik a nemalo k tomu prispievaju atb, ktore neposobia na candidu ale znicia jej nepriatela, probiotika



59

Re: vysoké dávky ovocia

Má na potlačenie kandidy vplyv aj samotný oregánový olej bez ďalších vecí ako GSE, Candex atď? Nerobí mi problém trvale sa vzdať cukroviniek, bielej múky atď, ale bez sladkého ovocia ako banány, hrozno, sladké jablká fudži dlho nevydržím, tak nanajvýš polroka, a tiež bez medu.. k týmto potravinám by som sa časom chcel vrátiť, momentálne sa im vyhýbam, preto rozmýšľam, že by som aspoň ten oregánový olej mal objednať, aby som aspoň do leta už bol ok (len či je účinný aj sám o sebe bez GSE, Candexu atď - ako som spomínal, testy mám relatívne v norme ešte).

A ešte jednu vec by som sa ťa chcel spýtať, kedysi som pil kávu, vylúčil som ju ale zo dňa na deň, už sú to dva roky, čo som ju mal naposledy. Kofeín mi vôbec nechýba, ale rád by som si dal občas - hlavne pri návšteve, nejaký ten teplý nápoj, okrem bylinkových čajov, tých už mám dosť.. Zaujímalo by ma, či je špaldová káva naozaj zdravá alternatíva, alebo len menšie zlo v porovnaní s pravou kávou. Ono to ani nie je káva, vôbec neobsahuje kofeín ani teín, je to len nápoj z praženej špaldy. Všade ho uvádzajú ako zdravý nápoj, zaujímalo by ma ale, či prekysľuje organizmus, podobne ako káva.



60

Re: vysoké dávky ovocia

Prekyslovanie organizmu z kavy alebo spaldy je nepatrne, S tym by som sa vobec nezaoberal.
A aj samotne probiotika a dostatok mikrovlaknin postupne napravia crevnu floru, najma ked jes ovela menej cukrov a skrobovin. Len to trva dlhe mesiace
Za normalnych okolnosti, bez privela skrobovin a cukrov  a dostatku mikrovlaknin sa candida vobec nemoze premnozit. Premnozenie je len dosledok "civilizovanej" stravy
Ja napr pijem v poslednom case casto caga "kavu" ke mam pridane skoricu(dobre na cukrovku a silny antioxidant, a guaranu. Urobol som si taku zmes do zavareninovej flase, kde je prasok chagy, asi 5 dielov, 1 diel skorice(cinamonum verum) a 2 diely guarany, do pol flase a zalial som to vodkou. Takto sa vyluhuje hodne z o zloziek a potom asi kopcom lyzica toho "blata do litra vody, pomalicky varit 1 hodinu mi dava ten moj povzbudujucu a obrannu "kavu. Priladzam si to lyzickou cukru riboza, co mi dava extra energiu a material na regeneraciu DNA(dez oxi rybo nukleicka kyselina)
Alkalizaciu riesim zeleninou a obcas aj KHCO3=na Slovensku Kalinat, pol lyzicky skoro rano s poharom teplej vody  a potom pripadne zapit tou chaga "kavou" a jest az 1.5 hodiny neskor.



61

Re: vysoké dávky ovocia

Na tie škroboviny upozorňuje aj Dr. Norman Walker, podľa ktorého by sa zo stravy mali vylúčiť okamžite v prvom rade škrob a cukry. Pamätám si, ako v jednej diskusii niekomu vysvetľuješ, ako vlastne vzniká akné, resp. uhry - zo zničených tukov, ktoré organizmus vylučuje aj cez kožu. Na rovnakom princípe vysvetľuje Walker vznik uhrov zo škrobových potravín - keďže je molekula škrobu nerozpustná vo vode, putuje ako stabilná molekula krvným a lymfatickým systémom bez toho, že by ju organizmus dokázal využiť, preto sa jej telo pokúsi zbaviť - a znova aj póry kože, pokiaľ sú vylučovacie orgány zaťažené týmito molekulami. Z nejakého dôvodu som sa aj tak nevedel dlhodobo zbaviť škrobovín, vymenil som síce už dávno bielu múku za celozrnnú, ale z tohto pohľadu - škrobovej potravy - som si vlastne vôbec nepomohol, čo myslíš? Walker jednoznačne odporúča okamžite zo stravy vylúčiť škroboviny, teda obilniny a jedlá z múky, nikde sa ale nezmieňuje o rozdiele v bielej a celozrnnej múke. Z hľadiska škrobu ako nutrične bezvýznamnej látky, ktorá organizmus oslabuje a kto vie čo všetko ešte, je vlastne nejaký rozdiel medzi bielou a celozrnnou múkou?

To sa pýtam v podstate už iba pre zaujímavosť, nakoľko som sa už 100% rozhodol definitívne prejsť len na surovú stravu, teda surovú zeleninu, ovocie, šaláty a veľa čerstvých doma zhotovovaných štiav - presne podľa Walkera. Čo si inak o tomto chlapíkovi myslíš? Ja ho poznám už dlho, jeho výsledky hovoria za všetko, venoval sa tejto problematike ako lekár - vedec aktívne dlhšie, než je priemerný vek, akého sa vo svete ľudia dožívajú.. 118 dožitých rokov je tiež krásna vizitka.



62

Re: vysoké dávky ovocia

Nuz s Walkerom suhlasi mnozstvo lekarov do znacnej miery, aj ked nie 100%. nakloniec dokonaly je len Stvoritel a aj tomu to trvalo na 2 pokusy stvorit cloveka, hahaha.
Ale skroboviny v potrave cloveka vzdy boli, hoci v podstatne mensej miere pred slachtenim obilnin, takze ich kompletne vylucit sa mi nezda celkom dobry napad.Podstatne znizit, to kupim okamzite , samozrejme.
Vstrebavanie skrobov je dost nepravdepodobne pre velkost molekul. Len molekuly pod 15 000 dalton sa mozu v crevach vobec vstrebat a enzym, co ich premiena najma v zaludku na cukry je amylaza, ktora je ucinna v kyslom prostredi velmi dobre.A prebytocna amylaza vstrebana do krvi vie rozlozit aj male ulomky skrobov cestujuce v cirkulacii telom, preco tak zdoraznujem enzymaticke cistenie tela enzymami branymi na prazdny zaludok. Najviac zamoreni ale tvoria bielkovinne zhluky a rozne utvary najma z bielkovin, hned za tym su znicene tuky a sacharidy su az na tretom mieste.
Sebum, tj vylucky z mazovych zliaz neobsahuju skroby v podstatnej miere, nakoniec o tom sveci rozbor, ale drviva vacsina su tam tuky a prave tie, ktore oxiduju a tvrdnu(polymerizuju) su znicene rastlinne.
Takze tu celkom nekupim teoriu, ze acne su zo skrobov, aj ked tam mozu ciastocne prispievat. Inac Japonci pouzivaju skroby v urcitej miere do varenych  potravin a predsa nemaju acne.
http://en.wikipedia.org/wiki/Starch

Ale ze by nasa strava mala mat menej varenych veci, ziadne rafinovane vyrobky z bielych muk a cukrov, viacej zelenin a ovoci  v surovom stave,ziadne priemyselne znicene potraviny, a aj niektore morske produkty,  v to uz davnejsie verim. A menej chemickeho zamorenia, kam patria aj predpisove lieky v drvivej vacsine.

Naposledy upravil: RNG (2013-04-03 23:35:24)



63

Re: vysoké dávky ovocia

Vsimol som si dnes,ze iherb ma opat v ponuke GSE od nutribiotic, nema ho niekto vyskusane,ci je horke a ucinne ako predtym??



64

Re: vysoké dávky ovocia

Pre spresnenie uvadzam, ze podla Wikipedie sa  Norman Wardhaugh Walker   dozil  99 rokov /4.1.1886 - 6. júna 1985 /.



65

Re: vysoké dávky ovocia

Začiatok konca ATB ??
http://www.osel.cz/index.php?clanek=6796



66

Re: vysoké dávky ovocia

http://en.wikipedia.org/wiki/Norman_W._Walker
Zialbohu, dnes sa neda na nic spolahnut uplne, ti co tvrdia niektore nazory su ochotni skreslit v ruzovych farbach vselico, ti co su proti zase vytvoria rozne ociernujuce bajky a toto vsetko cirkuluje dnes v internete akoze" informacne fakty" Takze treba brat vsetko s rezervou a nenaletet na prvu sirenu "informaciu"



67

Re: vysoké dávky ovocia

Tak ako to je vlastne s tým Walkerom? Údaj, že sa dožil 118 rokov mám z jeho vlastných kníh. Zavádza sa snáď priamo v nich??

Tiež by ma zaujímalo, skutočne sa dá len surovou stravou, ako uvádza Walker, udržať si telesnú hmotnosť a nestrácať časom na sile, svalstve, hmotnosti? Spomínam si na jeden dokument o indických zápasníkoch, mohutní svalnatí chlapi s hmotnosťou okolo 90-100kg, človek by povedal, že jedia celý život mäso a živočíšne produkty, oni ale mäso nejedli nikdy.. bohužiaľ, to je asi jediná podstatná info, ktorú si z toho dokumentu pamätám (bolo to pred rokmi, kedy som podobné veci neriešil).



68

Re: vysoké dávky ovocia

Badatel, Dr Walker nemohol napisat sam mo svojej smrti za svojho zivota.
Dost podobne zlozenie bielkovin, ako ma maso ma aj cicer(garbanzio beans) sosovica a ine, takze sa da teoreticky maso obist, ako to dokazuju nazorne vegetariani. To iste plati na mlieko a mliecne vyrobky. Ale kazde obmredzenie znizuje pestrost stravy a prave pestrost nam dava maximum zivin potrebnych pre telo.
Ohen poznaju ludia menej, nez 40 000 rokov, tj pred tym jedli vsetko surove a nase telo je na surove celkom dobre usposobene.
Na druhej strane maju aj neiktori pravdu, ze varenim sa niektore ziviny lepsie uvolnia a absorbuju, ale zaroven aj niektore znicia.
Takze asi najspravnejsi pristup je mat cast varenu, ale aspon 50% surovej stravy.

Je plno ludi, co veria v rozne stravovacie rezimy natolko, ze sa za kazdu cenu snazia ich preferenciu "logicky" odovodnit, a to casto aj za ceny jemnej manipulacie faktov.
A zachadza to casto az do absurdnosti ako obvinovanie masozravcov z jedenia rozkladajucich sa mrtvol, obvinenie vegetarianov, ze smrdia(pouzivaju exoticke koreniny, ktorych aromaticke oleje sa odparujucez kozu), mal som napr kolegov indov nas skole, vegetarianov, ktorym nebol prijemny "zapach masozravcov", lebo travenie masa produkuje inu crevnu floru a pre nemasozravych az  ineprijemnu  vonu koze.

Nehovoriac o tom, ze "masozravcov" obvinuju  z prilisnej spotreby potravin, lebo na 1 kg masa treba vela kilo krmovin



69

Re: vysoké dávky ovocia

To je jasné, že ten údaj nenapísal sám Walker big_smile ale je uvedený na všetkých jeho knihách, to sa vydavateľstvo alebo niekto ďalší znížili k takejto zbytočnej manipulácii?

Čo z varenej stravy by sa dalo považovať ako tak za zdravé? Trebárs rôzne strukovinové polievky?

Čím všetkým sa dá plnohodnotne nahradiť mäso? Ako je to s orechmi? Hovorí sa im aj vegetariánske mäso a aj podľa Walkera 3/4 kg orechov týždenne plnohodnotne nahradí mäso. S orechmi je vraj ale veľký problém s ich krátkou trvanlivosťou, tuky v nich vraj rýchlo oxidujú a takto skazené orechy narobia viac škody ako úžitky (to mám z iného zdroja, Walker sa o tom nezmieňuje). Orechy bežne dostupné v hypermarketoch sú vraj celkom nevhodné, okrem mandlí v šupke, ktoré sú najtrvácnejšie. Mám to chápať tak, že ak mám možnosť z vlastnej záhradky si zaobstarať desiatky kíl vlašských a ďalšie kilá lieskových orechov, tak sú mi po krátkej dobe nanič? Ak nie šupka, tak aspoň škrupina ich nechráni dostatočne na dlhodobé uskladnenie??



70

Re: vysoké dávky ovocia

Orechy sa dajú napr. zamraziť, aspoň ja to tak robím s vlašskými, lebo tie sa rýchlo kazia. Zvyšné uzavriem do vákua a dám do chladu. A škrupina takisto chráni pred oxidáciou, takže je výhodné ich lúskať tesne pred konzumáciou.

Problém strukovín, obilnín a aj orechov, semien je, že obsahujú v surovom stave aj veľa antinutrientov, kyseliny fytovej, ťažko sa strávia, treba ich všetky namáčať, fermentovať, nakličovať, čo aspoň čiastočne zvýši ich stráviteľnosť. Varenie zvyšuje stráviteľnosť napr. škrobnatých potravín-zemiaky, sladké zemiaky, tekvica napr. hokaido, quinoa, ryža natural... Na varenej strave človek skôr získa potrebné kalórie ako na surovej - skús zjesť surovú brokolicu a potom varenú. Varenej zje človek oveľa viac bez problémov. Nebyť odšťavovačov, mixérov, ktoré čiastočne odstránia alebo narušia vlákninu, celulózu, dosť ťažko by väčšina vitariánov fungovala len na prežúvaní toho množstva zeleniny a ovocia, ktoré potrebujú na to, aby si zabezpečili potrebné kalórie.

Nie je škrob ako škrob, možno Walker ešte vo svojej dobe nepoznal problém lepku, ale dnes sa vyčíta obilninám a aj tým celozrnným práve obsah lepku a ich prešľachtenosť a takisto celozrnné verzie obilnín, ak sa nesfermentujú, tak sú ťažko stráviteľné. Dnes sa považuje práve škrob napr. vo forme ryže, zemiakov, škrobovitých zelenín ako rôzne koreňové typu sladké zemiaky, mrkva za ešte veľmi dobre stráviteľné. Ja som sa naučila namiesto chleba a cestovín, používať ako prílohu upečený sladký zemiak, sparenú brokolicu, karfiol, trochu sparenej quinoi.

Takisto drtivá väčšina orechov obsahuje najmä omega-6 tuky, čo zase vytvára nerovnováhu medzi omega-3. Ja som kedysi jedávala veľa orechov a semien v presvedčení o ich zdravosti, ja netvrdím, že nie sú zdravé, ale určite ich nekonzumovať v takých množstvách ako to doporučujú niektoré vitariánske smery a vyrábať z nich orechové syry, nátierky, rôzne dezerty  - bývalo mi z toho vždy ťažko.

Ja na sebe necítim rozdiel, ak sa stravujem 80% surovou a dajme tomu 50%surovou a 50% varenou stravou. Keď som bola dlhodobo na surovej strave, v podstate ma to nútilo získavať tie kalórie z tých orechov a semien, lebo človek je jednoducho hladný, núti ho to jesť veľa ovocia - problém fruktózy a cukrov.  Trávenie som mala síce super, ono je to výborná strava na prečistenie, ale už menej na vybudovanie napr. svalovej hmoty, sily, teraz mám na mysli hlavne vegánske smery, ja som chudla aj napriek vysokým množstvám zeleniny a ovocia. Až keď som doplnila vajíčka a surové mliečne produkty, tak som sa začala cítiť lepšie.

Strukoviny som obmedzila len na šošovicu, mungo, občas cícer, fazuľa je veľmi ťažko stráviteľná a prestala som ju jesť. Strukoviny vždy sfermentujem a potom uvarím v tlakovom hrnci. Zamiešam s pár lyžičkami jogurtu, kefíru a nechám ich cez noc v jogurtovači, na druhý deň ich premyjem vodou a uvarím, to isté robím napr. s ryžou natural. Obilniny upravujem kváskovou fermentáciou. Keď zjem bežný chlieb, býva mi po ňom ťažko, po kváskovom nie, ale snažím sa už obmedziť najmä na bezlepkové obilniny - pohánka, quinoa, canihua, ryža, pšeno. Určite nejesť strukoviny surové, väčšina z nich obsahuje nejaké toxíny, tým myslím naklíčené surové, možno okrem menších dávok munga.

Na každý výživový smer sa treba pozerať z dlhodobého hľadiska, čo to urobí so mňou za 5-6 rokov, ono rezervy niektorých vitamínov sa vyčerpávajú pomaly napr. B12 a deficity sa prejavia až neskôr. Takisto vitamíny rozpustné v tukoch A, D - ich hlavným zdrojom sú v podstate len živočíšne produkty.

Kedysi som bola presvedčená, že mäso sa dá nahradiť strukovinami, orechami a rastlinnou stravou, dá sa tak fungovať, ale podľa mňa je to rozhodne obmedzenie niektorých významných výživových látok - napr. carnitín, CLA, živočíšne omega 3, ktoré sú hodnotnejšie, než z ľanového oleja...

Naposledy upravil: bludicka (2013-04-06 21:50:19)



71

Re: vysoké dávky ovocia

Mas pravdu, co najpestrejsia strava a co najmenej znicena teplom.
Ja si robim napr uplne hladke  mixy, kde mi na to vide cas zo surovych zeleni a ovoci, to je podstatne stravitelnejsie, ako ich hryzt s mojim starym ubohym chrupom.
Omega 3 olejov je 9 roznych, pre nas su najdolezitejsie EPA a DHA, ktore si sice mlade telo vie vytvorit z inych omega 3 v urcitom mnozstve, ale pri podstatnom poskodeni nervov zo zapalov , najma v starsom veku je dobre si ich doplnovat



72

Re: vysoké dávky ovocia

Bludicka - myslíš, že ak si napr. uschovám v dobrej pivnici v škrupine cca 30kg domácich vlašských orechov a budem ich lúskať tesne pred konzumáciou, mohli by takýmto spôsobom vydržať aj pár mesiacov? Musím v tomto smere niečo robiť, lebo mäso chcem obmedziť na minimum, a ak si ho aj dám, ako napr. dnes po týždni na surovej strave, tak len s tanierom zeleniny, najhoršia možná kombinácia je mäso - zemiaky, ryža, cestoviny.. Po týždni na surovej strave cítim, že začínam mierne chudnúť, čo určite nechcem, lebo som s momentálnou váhou spokojný, ale na druhej strane si proteíny momentálne neviem dostatočne zabezpečiť z rastlinných zdrojov, preto mäso nejaký čas ešte na jedálničku nechávam, ale vo výrazne obmedzených množstvách.
Ja si myslím, že mäso sa určite dá plnohodnotne nahradiť, príkladov máme veľa, napr. spomínaní indickí zápasníci, Indovia celkovo ako národ, budhistickí mnísi a podobne, o to by som strach nemal, ale priznávam, že konkrétne ja na to ešte celkom pripravený nie som, nemám momentálne ani prístup k orechom, takže mäso celkom nevylučujem ešte nejaký čas, ale už jedine v kombinácii so surovou zeleninou a snažiť sa držať pomer surová strava - varená strava zhruba 80% ku 20%. O Walkerových znalostiach by som nepochyboval ani na okamih, ten pán mal mimoriadne výsledky v liečbe svojich pacientov a sám išiel príkladom a už vôbec by som sa nezamýšľal, že žil v inej dobe, veď čo sa také zmenilo v anatómii ľudského tela za tých pár rokov? Organizmus funguje stále rovnako, základné princípy, ktoré platili vtedy, platia aj teraz. 

RNG: Prosím o radu, čo všetko by si mi odporúčal zaradiť do jedálnička, ak chcem výrazne obmedziť mäso, resp. sa ho časom vzdať celkom? Ako je to s orechmi a vyváženosťou omega 3 a omega 6? Vlašské sú v tomto smere ok, ale také mandle, ktoré sú výborným zdrojom bielkovín, majú výrazný nepomer omega 3 a 6...



73

Re: vysoké dávky ovocia

Neradim nicoho sa vzdavat permanentne, pestrost musi byt aj ked sa pomery jednotlivych potravin mozu radikalne zmenit smerom k zeleninam a surovym jedlam.
Orechy velmi lahko plesniveju a plesne produkuju jedovate aflatoxiny, preto ich odporucam zabalene 2 x do plastikovych vreciek mrazit na -30 stupnov celzia, kde sa uchova znacne ich kvalita zivin.
Omega 3 pomer  ku omega 6 odoporucaju 1 : 3 dokonca az 1: 2, ale treba si uvedomit, ze tych omega 3 je as 9 roznych a nase telo ma velmi limitovanu schopnost menit jedny na druhe, tj treba pozerat pri strave a doplnovani najma na tie najpotrebnejsie ako EPA a DHA v prvom rade.



74

Re: vysoké dávky ovocia

Problém s orechmi v pivnici môže byť vlhkosť a orechy zvyknú napadnúť rôzni škodci, mole, myši atď. Ja by som ich všetky vylúskala a zamrazila.

Bez mäsa sa fungovať dá, otázka je, čo tento výživový štýl priniesie o niekoľko rokov, ja som mäso nejedla asi 15 rokov, ale jedla som aspoň mliečne výrobky a vajíčka. Ja by som Ti poradila, aby si v strave určite nechal mliečne výrobky - ja jedávam surové kozie a ovčie mlieko (v sezóne), robím si z nich jogurty a kefíry a takisto vajíčka, pokiaľ možno z kvalitnejšieho chovu, vajíčka upravovať namäkko, ja jedávam aj surové žĺtka. Na tie orechy by som sa až tak ako náhradu mäsa nespoliehala, napr. dlhoročná vitariánka Victoria Boutenko a jej rodina priznali po niekoľkých rokoch surovej stravy, že jedávali veľa orechov, orechových masiel kvôli pocitu hladu a necítili sa veľmi dobre na takejto strave. Treba si čítať príbehy dlhoročných vitariánov a vegánov, aké majú skúsenosti a paradoxne tých dlhovekých  vegánov moc nie je. Indovia jedia vegetariánsky, pretože sú nútení, živočíšna strava je pre nich drahá a budhistickí mnísi majú zase náboženské dôvody, jedna vec je posudzovať výživový smer z hľadiska náboženského, morálneho - nechcem zabíjať zvieratá a jedna vec, čo je naozaj pre človeka vhodné z výživového hľadiska. Pôvodní eskimáci fungovali takmer výhradne na mäse a ťažko ich budeme posudzovať ako nemorálnych, pretože im dané prostredie neposkytuje moc iné možnosti a paradoxne na tejto strave boli celkom zdraví, aj keď sa dožívali nízkeho veku, čo bolo ale skôr spôsobené drsným prostredím a častými úrazmi.

Mne pomáha zostať na surovej strave hlavne robenie "green smoothies"  a takisto odšťavovanie, ale tie mixy sú viac ako jedlo a dosť ma zasýtia, ovocie sa snažím obmedzovať a ovocné šťavy si už nerobím vôbec, max. na ochutenie hodím do šťavy jedno jablko.

Ak Ti môžem doporučiť jednu z naj kníh, čo som čítala za posledné roky o výžive, tak túto:
http://www.amazon.com/Perfect-Health-Di … roduct_top

Je tam veľmi dobre popísaná aj problematika doplnkov výživy - tých základných, ktoré sa oplatí dopĺňať, v akých množstvách a ako často.

Treba si prečítať knihy a články zo všetkých výživových smerov - vitariáni, vegáni, paleo strava...a dať si dokopy argumenty z každej tejto výživovej skupiny, pretože keď človek číta knihy len od vitariánov, tak sa zákonite musí stať vitariánom, tak presvedčivé to je, to isté sa týka aj paleo stravy a vegánskej stravy, ľudia v snahe dokázať svoje tvrdenie, ktorému veria tam často vnášajú aj svoje subjektívne náhľady a teórie sa dajú nájsť pomaly na všetko.


A ešte jeden výborný článok:
http://chetday.com/rawfooddietnazariah.htm

Naposledy upravil: bludicka (2013-04-07 23:23:55)



75

Re: vysoké dávky ovocia

Ta perfect health je velmi zaujimava, lebo tvrdi nieco velmi sa odlisujuce od dnesnej pyramidy jediel, kde skroboviny boli zakladne a tukov sa odporucalo len 20-30% kaloricky.
Tato dieta je zalozena na paleo principe a doslova :
"The diet the authors recommend is made up of 20% carbs, 65% fat and 15% protein"
Teda velka vacsina kalorii je z tukov, panenskych  alebo priamo z orechov a olejnatych semien, s dorazom na maslo, sacharidy su najma z ryze a zemiakov, nie z beznych obilnin a bielkoviny z masa, ryb a strukovin, ak sa nemylim, lebo knihu som necital, len "vycuc" z nej.
Vdaka za uvedenie.
Ja osobne som za maso a ryby, tiez ine morske zivocichy a rastliny,  za hodne tukov najma v prirodnom, stave(orechy a olejnate semena rozneho druhu, neprazene!!! a hromadu zelenin a trochu kvalitneho ovocia s vysokymi antioxidacnymi faktormi(ORAC/TAD),hlavne v surovom stave a rozmlatene v mixeri uplne, aby sa dalo stravit aj obsah semienok, ktore sa casto pri normalniom jedeni nevyluhuji v zaludku a crevach dostatocne.
Ale zialbohu aj napriek takejto pestrej strave nedostanes dost selenu, zinku, jodu vitaminov C-E a D-3, dokonca ani mikrovlaknin a samozrejme nie probiotik, takze tieto odporucam kazdemu si doplnovat.
Lebo povodne divoke zeleniny orechy a ovocia uz prakticky nemame,vsetko je slachtene,  naviac aj zeleniny su z intrenzivneho polnohospodarstva, tj na vycerpanych podach, takze niektore veci predsa len treba doplnit podla najnovsich poznatkov o potrebe tela. Specialny doraz davam na niektore superjedla/zeleniny  z mora, kde dostanes aj rozne stopove prvky, o ktorych ulohe sa zatial este zjavuje len pramalo sprav.

K zemiakom a ryzi pridavam aj Chiu/salvia hispanica a quinou, a pripadne aj celozrnny ovos v malej miere.
Takze osobne koncim menej radikalne, ako uvadza kniha a to
50% tukov, 30 % sacharidov a 20% bielkovina vacsina z toho v prirodnej forme, neznicene varenim alebo priemyselnymi procesami, v zmysle paleo diety.

Tak to by bola teoria,,problem je k tomu sa prebojovat z klasickej stravy....
V mojom veku tak radikalne zmeny su skoro nemozne, ale treba sa snazit co najviac.

Naposledy upravil: RNG (2013-04-08 01:01:40)



76

Re: vysoké dávky ovocia

Hej, tá kniha by sa dala zaradiť do paleo, ale práve prináša dosť dôkazy o tom, že vylúčenie kvalitných stráviteľných sacharidov nemusí byť pre človeka až také prospešné. Mne paleo smer vôbec nevyhovuje a dopracovala som sa presne asi na ten pomer 50% tukov, 30% sacharidov a 20% bielkovín, treba ešte zobrať do úvahy asi aj metabolický typ človeka. A snažím sa podľa možností jesť 50 až 80% surovej stravy podľa sezóny. Takisto mäso jem tak 2x do týždňa. Doteraz všetky paleo knihy pôsobili na mňa veľmi radikálne, príliš veľa mäsa, "sacharidy sú jed", označiť napr. mrkvovú šťavu sa "sladkú vodu", keď sa surovými šťavami liečia pacienti s rakovinou... a v praxi mi to nefungovalo, až táto kniha mi objasnila práve kopec rozporných bodov.

Keď som bola vitarián, stále som musela vymýšľať nejaké recepty, ako sa zasýtiť, z orechov, semien, bolo to všetko náročné na prípravu. Do stravy som zaradila viac tukov napr. v podobe kvalitného masla (kerrygold), toto maslo sa dá natierať aj po vybratí z chladničky - je to spôsobené jeho vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, v Írsku sa kravy pasú celoročne na tráve a tak sa do mlieka dostávajú cenné živiny ako CLA, omega-3. Naše maslo, keď vyberiem z chladničky, tak je ako kameň - saturované tuky. Keď si dám ráno tri vajíčka namäkko a k tomu napr. sparenú brokolicu, trochu masla a 1 pečený sladký zemiak, mám výborný pocit zasýtenia, vydržím takto hodiny, pri vitariánskej rastlinnej strave by som už bola za dve hodiny hladná. Paradoxne po kokosovom tuku, keď ho zjem samotný, mi býva dosť ťažko, tak ho väčšinou zakomponujem do nejakého jedla. Ani pri zvýšenom príjme kvalitných tukov nepriberám. Najťažšie bolo odbúrať značne sacharidy, nielen tie nezdravé, ale aj tie o ktorých som si myslela, že sú zdravšie (špalda, ovos, celozrnné produkty...), lebo naša spoločnosť funguje na sacharidoch - chleba, cestoviny, pečivo. Cestoviny si dávam občas len ryžové.

Naposledy upravil: bludicka (2013-04-08 09:13:09)



77

Re: vysoké dávky ovocia

Ešte veľmi zaujímavý článok o kyseline fytovej a jej odbúraní, paradoxne orechy a semená jej obsahujú viac, než obilniny, ale tak tých orechov zase zjem menej a určite by som ich nepražila ako to píšu, aj keď to zníži obsah kyseliny fytovej.

http://www.thenourishinggourmet.com/201 … conut.html

Mne bývalo vždy ťažko, keď som napr. rozmixovala surové nenamočené semená a orechy a robila z toho nejaké nátierky. Je otázne, čo človek naozaj využije z tých semien a orechov, ak ich dopredu nespracuje - namáčanie, nakličovanie, ešte lepšie namáčanie fermentáciou.

Ja mandle, orechy namáčam vo veľkom a potom šetrne usuším v sušičke, takto chutia ešte lepšie. Alebo semená zamiešam do jogurtu a nechám v ňom cez noc.



78

Re: vysoké dávky ovocia

Bludicka - takže ani paleo strava ti celkom nevyhovovala? Našiel som jednu veľmi dobrú stránku o paleo strave - http://www.paleo-center.com/, celkom ma to zaujalo, okrem spotreby mäsa sa to až tak veľmi nelíši od Walkera, mám taký pocit. Tiež vylučuje konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov, s čím súhlasím, mlieko mi kedysi dosť zdevastovalo na určitý čas pleť. Budem si to musieť v čase voľna podrobne naštudovať.
Celkovo zisťujem, že som robil v stravovaní veľkú chybu tým, že som okrem mäsa neprijímal žiadne kvalitné tuky (olivový olej, orechy, semená.. ) Ako sa to môže odraziť na zdravý? Budem s tým musieť niečo robiť.. koľko gramov takýchto tukov by bolo vhodné denne prijať? Aspoň orientačne.. napr. kvalitný za studena lisovaný olivový olej si môžem dávať bežne do šalátov alebo aj na lačno? Všimol som si, že cez dni, kedy som len na 100% surovej strave, pociťujem hrozný hlad, hoci energia ako taká mi ani tak nechýba a to ani pri športe ale ten hlad.. zrejme to bude aj tým, že zanedbávam tie tuky.. takže vravíte zhruba 50% tukov, 30% sacharidov, 20% bielkovín by mohol byť vhodný vzorec. V podstate som sa stravoval posledný rok "hore nohami", úplne som vynechal síce veľa škodlivín, ale veselo som si jedol celozrnné produkty (veľa sacharidov) a skoro žiadne tuky, teda aspoň tie rastlinné žiadne.
Ďalej v paleo uvádzajú ako zdroj stabilných tukov okrem olivového oleja aj živočíšne tuky, ako bravčová, husacia, kačacia masť.. nie sú práve tieto tuky škodlivé? RNG ty máš na to aký názor? 
Trošku ma ale v tej paleo strave mätie nasledovné - orechy a olejnaté semená takýto štýl vylučuje, takže asi ani toto nebude celkom to pravé, len nájsť nejaký kompromis zo všetkým možných stravovacích smerov.
Bludicka - prečo si vylúčila ovocné šťavy? Sú snáď v niečom škodlivé? Mám na mysli samozrejme čerstvé doma odšťavované ovocie



79

Re: vysoké dávky ovocia

Tak beriem späť tú "drobnú" podobnosť palea s Walkerom, pri paleu sa teda s mäsom vôbec nešetrí, ani s tukmi pri varení a pečení, čo už je extrém. Zasa len nejaký výcuc si z toho zobrať, rozhodne sa neriadiť len podľa toho. Ako môžu tvrdiť, že sa pri paleu výrazne zlepší pleť, ak sa tu zároveň odporúča nešetriť tukmi pri pečení? Zlatý Walker.. len mi treba nejako doplniť tie rastlinné tuky, mäso tak 1 max. 2 krát do týždňa (aj to s tanierom zeleniny), jesť čo najviac surovej zeleniny a ovocia a vlákniny, veľa pohybu, vynechať obiloviny, škroboviny, cukry atď a snáď to bude dobré.



80

Re: vysoké dávky ovocia

Paleo je len výživový smer a môže byť v ňom takisto veľa odchyliek, ja napr. nevidím nič zlé na fermentovaných mliečnych produktoch zo surového kozieho a ovčieho mlieka, mne teda nerobia zle.

Paleo je principiálne proti sacharidom a najmä obilninám, ale osobne sa cítim lepšie, ak mám v strave väčší podiel sacharidov, než doporučuje paleo, ale tu mám na mysli ryžu, quinou, canihuu, proso a snažím sa ich všetky vopred fermentovať a toto už niektoré paleo smery pripúšťajú. Ale mne je v podstate úplne jedno, či som "paleo", riadim sa svojim rozumom a nie nejakým výživovým štýlom.

Ovocné šťavy si preto nerobím, lebo obsahujú vysoké množstvo fruktózy. Pridávam si do zelených nápojov napr. mrazené čučoriedky, keď je sezóna nakúpim si ich aj 15 kg a zamrazím, to je asi jediné ovocie, čo pravidelne takto jedávam v zime a občas nejaké jablko. Ovocie skôr tie druhy, ktoré sú bohaté na antioxidanty a menej sladké ako bobuľovité a pod. A keď je sezóna tak si dám nejaké sezónne ovocie, ale už nie v tých kvantách ako kedysi.

Môj postoj k tukom ako bravčová masť, husacia, kačacia...dôležitý je zdroj, v tukoch sa ukladajú toxické látky a ak to zviera pochádza z veľkochovu, by som sa takýmto tukom vyhla. Maslo je minimálne tepelne upravené, kdežto bravčová masť sa celé hodiny pomaly topí, takže už je dosť tepelne upravovaná. Ale ono sa to myslí aj tak, že ak človek varí nejaké mäso, nemusí úzkostlivo vyrezávať všetok tuk, ale ho tam nechať, ak je zviera z voľného chovu, takéto mäso obsahuje aj prirodzene menej tuku. Napr. eskimáci potrebovali nevyhnutne vo svojej strave vysoké množstvo živočíšneho tuku, pretože mali veľmi obmedzené sacharidy, ak mali deficit týchto tukov, keď napr. v čase krízy museli konzumovať zajačie mäso, ktoré je prirodzene veľmi chudé, tak sa u nich objavoval tzv. "rabbit starvation", čo je vlastne otrava bielkovinami, kedy človek potrebuje buď prísun tukov alebo sacharidov.

Ja jedávam maslo, olivový olej - napr. do šalátu, občas ešte tekvicový. Kupujem si krill olej. Orechy a semená som zredukovala tak ca. na 1-2 polievkové lyžice denne, ale vlastne ich už ani denne nejedávam, skor sa orientujem na chia a konopné, majú dobré zastúpenie živín a omega-3. Mliečne produkty takisto obshahujú tuk (hlavne tie neupravované) a aj vajíčka. Keďže som dlhé roky mäso nejedla, mám v sebe ešte zabudovaný odpor voči nejakým tučným mäsám, zjem tak max. hydinové, zajaca, občas nejakého divokého lososa, u nás je problém zohnať kvalitné mäso a býva veľmi drahé, zaujímavé je jahňacie a tzv. živočíšne "superfoody" ako pečeň, vnútornosti, žĺtka...., ale tak pečeň by som jedla len od zdravého doma chovaného zvieraťa, kupujem si z iherbu pečeň v kapsuliach od kráv chovaných na Novom Zélande.

Ak jedlo obsahuje bielkoviny a tuky, lepšie zasýti. 

Walker nemá moc spoločné s paleo, Walker bol vitarián a tuším aj vegán, bol proti spracovaným sacharidom - chlieb, cestoviny a varené potraviny boli "jed".



81

Re: vysoké dávky ovocia

Vsetky tieto navody na rozne diety neberu do uvahy typ cloveka a jeho travenie. U bludicky to napr je tolerancia mlieka, ale nema privela enzymov na tuky, tj lipazy takze olejnate semena vo vacsom mnozstve jej pretazia traviaci trakt.
Obsahy jediel velmi zavisia nielen od typu jedla, ale aj jeho skutocnom obsahu. Napr mlieko z volne pasenych krav z Noveho Zealandu obsahuje ovela viac(az 28 nasobok) omega 3, tiez inych zloziek, ako z krav vacnenych v stajniach a krmenych krmnymi zmeskami, povacsine pripravenymi zo silazi, kukurice(dnes uz modifikovanej do znacnej miery) a zrnin.
Takze rozmanitejsia prirodna strava pre kravy znamena ovela cennejsie mlieko aj maso a podstatne nizsie zamorenia.

Takze znova zdoraznujem pestrost, neznicene potraviny, nezamorene potraviny a prisposobit to individualnym potrebam, pripadne keby to malo byt prilis restriktivne(tj vyhybanie sa privela veciam) tak si treba dodat prislusne kyseliny, enzymy , aby sa clovek nemusel tak velmi vyhybat veciam , co mu dovtedy nerobili dobre.



82

Re: vysoké dávky ovocia

Ak jem predovšetkým živú stravu (čerstvá zelenina, ovocie a ich šťavy) potom musím mať enzýmov dostatok, nie? Ku tomu riasy ako kelp a spirulina.
Musím zvýšiť príjem tuku. Je vhodné jesť napr. slnečnicové semená každý deň? S tým by som problém nemal, tie mi chutia. Olivový za studena lisovaný olej tiež môžem užívať každý deň? Koľko g tuku je pre priemerného človeka vhodné (aspoň približne) denne prijať?



83

Re: vysoké dávky ovocia

Nuz rozhodne ti ziva strava dodava hromady enzymov, ale ci mas dostatok spravnych na vsetko, to je velmi individualne.
Zlozenie stravy je este stale vec velmi nestala, nazorov je hromada, mnohe su protichodne. Podla mna je najlepsie zachovat pestrist stravy, vyhybat sa len skodlivym priemyselne znicenym a zamorenym jedlam. Taliani napr pouzivaju na varenie aj na jedenie olivovy olej kazdodenne. Tuky mas vo vselicom, dost tazko je sledovat, kolko mas dokopy denne dostat zo vsetkych zdrojov, ale dnes sa nazory menia a az 50% celkovej kalorickej hodnoty stravy niektori lekari vyskumnici odporucaju z tukov. Ale aj to je dost individualne, podla toho, aky tym clovek je.
Orechov a olejnatych semien je hromada, takze clovek naozaj nemusi mat jednotvarnu stravu . Mas vlasske orechy, pecan, lieskovce, mandle, para orechy, piniove orechy, pistacie, kesu, , z olejantyvh semioen je to slnecnica, podzemnica olejnata, lanovre semeno, mak, konopne semeno...
Pri 2500 KCAl diete je 50% 1250 kcal co ti doda 140 gramov tukov dokopy zo vsetkych zdrojov.
Zda sa to vela, ale pre mnohych to vyhovuje a nie povodne diety, kde tuky obmedzili na 20% kalorii a sacharidy boli vysoko na 60% v potravinovej pyramide.



84

Re: vysoké dávky ovocia

Zameriam sa teda na olivový olej, avokádo, orechy a semená, to by boli tuky. Teraz mám vážny problém s bielkovinami. Odkedy som prevažne na surovej strave a odkedy som vylúčil obilniny a škroboviny, začínam chudnúť, svaly sa zmenšujú a to určite nechcem. Ak má športovo činný človek prijať okolo 1 až 2g bielkovín na kg hmotnosti, tak potrebujem prijať 80 až 160g bielkovín. Kde zohnať také veľké množstvo bielkovín z prírodných zdrojov, ak navyše nemám jesť obilniny? Musel by som hltať obrovské množstvo orechov alebo semien.. Alebo si môžem občas pomôcť surovými vajíčkami?



85

Re: vysoké dávky ovocia

Strukoviny maso, ryby vajcia syry atd to su vsetko bohate zdroje bielkovin.
Nechapem, preco chces surove vajcia, to je riskantne, lebo cloaka sliepky je otvor ktorym vajcia aj trus vychadzaju zaroven, tj na vajciach su crevne bakterie a mnohe sa dostanu aj cez skrupinu a mozes mat potravinove otravy. najma zo sliepok chovanych vo velkovykrmniach je ta pravdepodobnost ovela vyssia.



86

Re: vysoké dávky ovocia

Moja babka, keď pitvala sliepky, tak vždy boli vnútri ešte nedozreté vajíčka, čisté žĺtko v blanke a tie mi rozpučila do pohára a vymiešala s cukrom - no z dnešhého hygienického pohľadu by to bolo neprípustné. Ja občas jedávam surové žltka - ale len z domácich a čerstvých vajíčok, inak robím tzv. "poached eggs", rozklepnuté vajco do vriacej vody, bielko zatuhne a žĺtok zostane tekutý.

Ja by som nezavrhovala ani ako zdroj bielkovín mliečne výrobky, ono aj tí, čo majú neznášanlivosť na mliečne produkty, tak je rozdiel kúpiť jogurt v Kauflande a urobiť si domáci jogurt zo surového kozieho alebo ovčieho mlieka, alebo aj kravského, príp. kefír, nechať ich trochu viac prekysnúť, aby sa čo najviac odbúrala laktóza. Určite sa vyhnúť syrom - tie sú ťažko stráviteľné, tak isto aj tvaroh, jedine tvaroh vyrobený fermentáciou napr. z jogurtu.

Tak ako je rozdiel, či je mlieko od kráv z veľkochovu alebo od kravy, čo sa pasie na tráve, tak je aj rozdiel ako danú potravinu spracujem, a niektoré obilniny sú podľa mňa celkom fajn doplnok stravy ako quinoa, canihua, ryža, pohánka... pre koho je kvások zložitý, ja robím často len fermentáciu jogurtom. Určite si dám radšej obed z quinoi, doplním kyslou kapustou  ako napchávať sa pesticídovou nekvalitnou zeleninou z Kauflandu v tomto ročnom období.

Naposledy upravil: bludicka (2013-04-11 08:21:51)



87

Re: vysoké dávky ovocia

Syry, hlavne dlho starnute, obsahuju produkty roznych casto nekontrolovanych plesni a hnilob a oxodacnych produktov, ja ich mam sice velmi rad, ale vzdy sa po nich vyhadzem, tj obsahuju pre mna plno neziaducich latok.



88

Re: vysoké dávky ovocia

RNG mňa ale zaujímajú rastlinné bielkoviny, nakoľko som výrazne znížil varenú stravu, skoro na minimum. Mliečne výrobky si už do úst nikdy nedám, mám s nimi svoju zlú skúsenosť a som toho názoru, že kravské mlieko, aj to najčistejšie a najkvalitnejšie, je pre teliatka, nie pre človeka. Keď tak kozie, ale tam je problém s tým, že koza požuje všetko, aj kliešte, ktoré môžu byť nakazené encefalitýtou a iné bordele, no a pasterizované mlieko je pre organizmus nevhodné. Zatiaľ idem na to celkom dobre, konečne sa mi po tejto radikálnej stravovacej zmene vracia zdravá farba do tváre, už si len doplniť tuky (olivový olej, avokádo, semená, orechy) a tie nešťastné bielkoviny, aby som nestrácal svalovinu.

Chcem sa ťa spýtať na jednu vec ohľadom tých rastlinných bielkovín. Walker spomína jeden zaujímavý recept na akési "mlieko" ak sa to tak dá nazvať - pomlieť v mlynčeku rôzne druhy semien a orechov - podľa chuti, a zmiešať ich v teplej vode s polievkovou lyžicou medu. Zaujímalo by ma, či by pre telo bol vhodný nasledujúci akýsi "proteínový" nápoj: ak napr. 100g slnečnicových semien obsahuje 27g bielkovín, tak ak by som zomlel 400g týchto semien, získam až 108g bielkovín, čo je zhruba moja potrebná dávka. Bol by takýto nápoj vhodný na každodenné doplnenie bielkovín, ak športujem?? Samozrejme kombinoval by som rôzne semená a orechy, tú slnečnicu som dal ako príklad. A tiež by to nebol jediný zdroj bielkovín, ale veľmi by ma zaujímalo, či by to malo dáky účinok pri tréningu a či by to nebolo moc veľké množstvo semien pre organizmus. 

Bludicka - ak by si sa vedela k tomu môjmu "proteínovému" nápoju vyjadriť aj ty, budem len rád smile



89

Re: vysoké dávky ovocia

Ešte musím dodať - samozrejme by som tých 108g bielkovín neprijal naraz v jednom nápoji, ale v priebehu dňa, nakoľko maximálna odporúčaná nárazová dávka je tuším okolo 40g bielkovín. Len ma zaujíma, či je to vhodná forma získania rastlinných bielkovín.



90

Re: vysoké dávky ovocia

RNG prosim Ta, mozes poradit nejaky doplnok na vlasy a nechty z IHERB??
vdaka..



91

Re: vysoké dávky ovocia

Jeden z najlepsich zdrojov vyvazenych a kompletnych bielkovin je v sosovici a ciceri(garbanzo). Rozne mlieka z okrechov a olejnatych semien su aj na trhu, len ich neodporucam kupovat, lebo obsahuju privela rafinovanych cukrov.
Nevidim nic zle na ziskavani bielkovin zo strukovin , orechov alebo olejnatych semien. len nicoho nejedz extremne vela, ale menej a pestrejsie.
Az si napravis stravu  mozno sa ti tie problemy s nechtami a vlasami tiez upravia. Prinajhorsom ale ber aspon nejaky cas zinok selen jod, vitaminy C E a D-3, a doplnok na nechty a vlasy ako napr
http://www.iherb.com/Country-Life-Glute … blets/1714



92

Re: vysoké dávky ovocia

Koľko g bielkovín na kg hmotnosti je podľa teba optimálna miera, aby organizmus nebol zbytočne preťažovaný ale aby to malo aj pozitívny vplyv na postupný prirodzený rozvoj svaloviny?
Ja si podľa Walkerových receptov robím okrem iného aj čerstvú mrkvovú šťavu, denne niečo vyše litra z 2 kg mrkvy. Ak 100g mrkvy obsahuje 1g bielkovín, môžem to teda chápať tak, že len táto šťava mi poskytne 20g bielkovín, tak je?



93

Re: vysoké dávky ovocia

Pozor na tak masove kvanta mrkvy, ozltnes z privela beta karotenu! Odstravovanie neodstavi vsetku bielkovinu, pozor na to. A pouzivaj aj ine zeleniny, nie len mrkvu, napr ako cviklu, stonkovy celer a podobne.
Minimalne kaloricky odporucaju 15% biekovin, maximalne 25% bielkovin momentalne. Pod 15% nestaci na regeneraciu, nad 25% je to zbytocne  privelka zataz na pecen.
Walker je sice velmi dolezita osoba vo vyzive a zdravi, ale neber ho az ako Pana Boha, takze opatrne a s mierou.



94

Re: vysoké dávky ovocia

Ak chceš používať ako základ rastlinné bielkoviny a napr. tie orechové mlieka, tak podľa mňa je NAJ konopné semienko, ale treba kupovať celé, nie lúpané. Dnes sa napr. vyrába z konopného semena aj konopný proteín, celé konopné semeno je aj menej náchylné na oxidáciu.

Ja to robievam tak, že celé konopné semeno aj so šupkou si namočím na noc do vody, pridám, ak ma napadne za lyžicu jogurtu pre lepšiu využiteľnosť, ráno rozmixujem s čerstvou vodou úplne najemno a precedím cez jemnejšie sito, tak aby som sa zbavila hrubej vlákniny, ale časť tej konopnej šupky prejde do toho mlieka, pridávam do toho aj nelúpaný sezam, trochu slnečnice, mandle, ochutím to napr. škoricou, perníkovým korením, chai korením, vanilkovým extraktom a trochou medu al. len stevie.

Skúšala som kedysi tie rastlinné proteíny, napr. ryžový, hrachový - osobne ma to neoslovilo a už by som to nekupovala a takisto by som nešla do vysokých dávok orechov a semien, aby som si pokryla bielkoviny z rastlinných zdrojov.

Ak si na surovej  strave tak by som sa asi najviac zamerala na zelenolistú zeleninu, tá je jedna z najhodnotnejších, ja som si chodila vždy zbierať púpavu, žihľavu, ďatelinu. Ideálne robiť nejaké "green smoothies", môžeš do nich pridať napr. včelí peľ, práškový koreň maca, ja si robievam teraz v zime napr. listový špenát, rukola-mrazené čučoriedky, peľ, občas jedno jablko, stonkový zeler, škorica alebo zázvor.

Surová vegánska strava je fajn na detox, preto sa používa pri rôznych ochoreniach, rakovine, ale podľa môjho názoru je menej vhodná pri budovaní svalstva , ja som napr. jednu dobu trpela silnou adrenálnou únavou a táto strava mi až tak nevyhovala, potrebovala som kvalitné bielkoviny, doslova som vtedy mala žravú chuť na vajíčka a aj mäso, ktoré som predtým roky nejedla. Takisto som potrebovala zredukovať cukor, aj ten "zdravý" z ovocia.

Naposledy upravil: bludicka (2013-04-12 21:17:24)



95

Re: vysoké dávky ovocia

Bludicka - tak po pár týždňoch na prevažne surovej strave môžem aj ja konštatovať, že celkom bez mäsa to nepôjde, nevadí, darí sa mi aspoň držať pomer surovej - varenej stravy minimálne na 80% ku 20%, možno aj viac, niekedy mám aj tri dni po sebe, kedy som len na 100% surovej, niekedy si dám mäso ale objemovo ho jasne prevýši surová zelenina, takže mäso jem už len v kombinácii so zeleninou, čím sa upravilo trávenie, po výdatnom obede som okamžite schopný ísť športovať alebo na turistiku (nepotrebujem pol dňa na odpočinok po obede v kombinácii mäso - zemiaky, ryža, cestoviny..) Zo semien som si zvykol hlavne na slnečnicové, tiem mám vyslovene rád a jem ich v kombinácii s banánmi, strašne mi to chutí, snáď to nie je nevhodná kombinácie, tiež orechy kombinujem s  banánmi, to je pochúťka.

RNG: aby som tomu správne, rozumel, 15-25% stravy by teda mali tvoriť bielkoviny. S mrkvovou šťavou nemám žiaden problém, pijem to vo veľkom, poznám človeka, ktorý toho vypije ešte podstatne viac a dlhodobo a má sa veľmi dobre. Žlté sfarbenie - mimochodom dočasné - vysvetľuje Walker ako nadmernú produkciu žlče po očistnom procese, ktorý vyvoláva karotka. Za seba môžem spokojne skonštatovať, že sa mi vrátila konečne zdravá farba do tváre, na čo mi za posledné dva roky nepomohli žiadne riasy, vitamíny a potravinové doplnky, až nakoniec práve mrkvová šťava a dodržiavanie pomeru aspoň 80% surovej stravy.
Len ma znepokojuje, že po vylúčení cestovín zo stravy som mal citeľne menej energie pri posilňovaní, dosť sa mi aj scvrklo svalstvo. Vyskúšal som si dávať pred cvičením med s banánmi a pomaly sa vraciam do pôvodného stavu. Hlavne sa mi podstatne zlepšila pleť, konečne, už len "doladiť" detaily, aby som nechudol a budem moc spokojný. Fyzicky sa cítim výborne.



96

Re: vysoké dávky ovocia

RNG ešte sa chcem spýtať zvlášť na jednu vec týkajúcu sa mäsa. Myslím si, že nahradiť bežné mäso, ktoré sa v obchodoch predáva (bravčové, hovädzie, hydinové), divinou priamo od poľovníka, by bolo vhodné, čo myslíš? Predsa len, divá zver nie je dopovaná steroidmi, neprežíva smrteľný strach pred porážkou, tým pádom nevypúšťa do krvi škodlivé hormóny a živí sa sama v prírode, to musí byť jasný rozdiel v kvalite, či?



97

Re: vysoké dávky ovocia

Rozdiel sice je markantny, ale nezabudaj, ze hydina ma casto rozne parazity, takze sa musi dbat na to, aby bola dokladne tepelne upravena.



98

Re: vysoké dávky ovocia

Ja tiež neviem, aké mäso si mám vlastne kupovať, na Slovensku je to bieda s kvalitou mäsa v obchodoch, bio verzie sú príšerne drahé a u domáceho mäsa je to tiež otázne, keď to ľudia dokrmujú zvyškami potravín, často skazených, chlebom, zrnom, granulami. Som čítala napr. že domáce vajcia obsahujú významne viac dioxínov ako vajcia z veľlkofariem, ono je to často spôsobené tým, že na dedinách sa v kotloch spaľuje všetko - plasty a iné sajrajty, popolček sa usadzuje na záhradách, pozemkoch a sliepky to všetko zozobú.

Ja to riešim tým, že si občas nakúpim zajacov a ak mám cestu do Rakúska, nakúpim si hydinové mäso tam - je to tam prísnejšie kontrolované a cenovo nie o moc drahšie ako u nás, tam presne uvádzajú adresu chovateľa a aký zdroj krmiva sa použil a že sliepky sa nekŕmia napr. kostnou múčkou, nepoužívajú sa ATB, stimulátory rastu. U nás, čo som občas kupovala prsia, tak katastrofa, bolo jedno aký výrobca, veľa vody púšťa (výrobcovia zvyšujú hmotnosť napúšťaním vodou) a divne zapáchalo. Bravčové nekupujem vôbec, býva najviac kontaminované a hovädziemu nemôžem prísť na chuť, max. teľacie - ale drahé.

Možno by bolo zaujímavé jahňacie - nie je až tak drahé, ak sa nakupuje napr. od chovateľov oviec, u nás je dosť chovateľov, ale ľudia ho moc nekonzumujú u nás , tak sa väčšinou vyváža do zahraničia, ale tiež chuťovo je to na mňa moc intenzívne.

Z rýb kupujem len divokého lososa.

Divina je fajn, len pozor na tie parazity.



99

Re: vysoké dávky ovocia

Aj ja mam podobnu dilemu. V poslednom case sa snazim kupovat aspon maso dobytka s volnym vybehom a neosetrovaneho hormonami a atb.  V poslednom case som napr kupoval Irske a Novozealandske  syry, lebo tam este stale pestuju kravy na pasi, tak isto maslo. Ale nasiel som aj chovatelov tu v susednom Wisconsine, co robia vsetko organicky, bez chemikalii, hormonov a podobne, samozrejme ceny ich produktov su 2 az 3 krat tak vysoke....

Naposledy upravil: RNG (2013-05-08 15:07:09)



100

Re: vysoké dávky ovocia

No čo sa týka mliečnych produktov, tak to na SK nie je až taký problém, ale asi ako kde, tu okolo mňa je kopec salašov, chodím si kupovať čerstvé ovčie mlieko - ja myslím, že asi ťažko už nájsť vyššiu kvalitu ako mlieko od ovce, čo sa celý deň pasie na tráve, jeden salaš má ešte aj bio certifikáty a všetky ich produkty - syry sú robené zo 100% surového ovčieho mlieka.

Maslo kupujem len írske, to maslo sa dá natierať po vytiahnutí z chladničky, také maslo som ešte nezažila, vysoký obsah omega-3 mastných kyselín.