Orechy sa dajú napr. zamraziť, aspoň ja to tak robím s vlašskými, lebo tie sa rýchlo kazia. Zvyšné uzavriem do vákua a dám do chladu. A škrupina takisto chráni pred oxidáciou, takže je výhodné ich lúskať tesne pred konzumáciou.
Problém strukovín, obilnín a aj orechov, semien je, že obsahujú v surovom stave aj veľa antinutrientov, kyseliny fytovej, ťažko sa strávia, treba ich všetky namáčať, fermentovať, nakličovať, čo aspoň čiastočne zvýši ich stráviteľnosť. Varenie zvyšuje stráviteľnosť napr. škrobnatých potravín-zemiaky, sladké zemiaky, tekvica napr. hokaido, quinoa, ryža natural... Na varenej strave človek skôr získa potrebné kalórie ako na surovej - skús zjesť surovú brokolicu a potom varenú. Varenej zje človek oveľa viac bez problémov. Nebyť odšťavovačov, mixérov, ktoré čiastočne odstránia alebo narušia vlákninu, celulózu, dosť ťažko by väčšina vitariánov fungovala len na prežúvaní toho množstva zeleniny a ovocia, ktoré potrebujú na to, aby si zabezpečili potrebné kalórie.
Nie je škrob ako škrob, možno Walker ešte vo svojej dobe nepoznal problém lepku, ale dnes sa vyčíta obilninám a aj tým celozrnným práve obsah lepku a ich prešľachtenosť a takisto celozrnné verzie obilnín, ak sa nesfermentujú, tak sú ťažko stráviteľné. Dnes sa považuje práve škrob napr. vo forme ryže, zemiakov, škrobovitých zelenín ako rôzne koreňové typu sladké zemiaky, mrkva za ešte veľmi dobre stráviteľné. Ja som sa naučila namiesto chleba a cestovín, používať ako prílohu upečený sladký zemiak, sparenú brokolicu, karfiol, trochu sparenej quinoi.
Takisto drtivá väčšina orechov obsahuje najmä omega-6 tuky, čo zase vytvára nerovnováhu medzi omega-3. Ja som kedysi jedávala veľa orechov a semien v presvedčení o ich zdravosti, ja netvrdím, že nie sú zdravé, ale určite ich nekonzumovať v takých množstvách ako to doporučujú niektoré vitariánske smery a vyrábať z nich orechové syry, nátierky, rôzne dezerty - bývalo mi z toho vždy ťažko.
Ja na sebe necítim rozdiel, ak sa stravujem 80% surovou a dajme tomu 50%surovou a 50% varenou stravou. Keď som bola dlhodobo na surovej strave, v podstate ma to nútilo získavať tie kalórie z tých orechov a semien, lebo človek je jednoducho hladný, núti ho to jesť veľa ovocia - problém fruktózy a cukrov. Trávenie som mala síce super, ono je to výborná strava na prečistenie, ale už menej na vybudovanie napr. svalovej hmoty, sily, teraz mám na mysli hlavne vegánske smery, ja som chudla aj napriek vysokým množstvám zeleniny a ovocia. Až keď som doplnila vajíčka a surové mliečne produkty, tak som sa začala cítiť lepšie.
Strukoviny som obmedzila len na šošovicu, mungo, občas cícer, fazuľa je veľmi ťažko stráviteľná a prestala som ju jesť. Strukoviny vždy sfermentujem a potom uvarím v tlakovom hrnci. Zamiešam s pár lyžičkami jogurtu, kefíru a nechám ich cez noc v jogurtovači, na druhý deň ich premyjem vodou a uvarím, to isté robím napr. s ryžou natural. Obilniny upravujem kváskovou fermentáciou. Keď zjem bežný chlieb, býva mi po ňom ťažko, po kváskovom nie, ale snažím sa už obmedziť najmä na bezlepkové obilniny - pohánka, quinoa, canihua, ryža, pšeno. Určite nejesť strukoviny surové, väčšina z nich obsahuje nejaké toxíny, tým myslím naklíčené surové, možno okrem menších dávok munga.
Na každý výživový smer sa treba pozerať z dlhodobého hľadiska, čo to urobí so mňou za 5-6 rokov, ono rezervy niektorých vitamínov sa vyčerpávajú pomaly napr. B12 a deficity sa prejavia až neskôr. Takisto vitamíny rozpustné v tukoch A, D - ich hlavným zdrojom sú v podstate len živočíšne produkty.
Kedysi som bola presvedčená, že mäso sa dá nahradiť strukovinami, orechami a rastlinnou stravou, dá sa tak fungovať, ale podľa mňa je to rozhodne obmedzenie niektorých významných výživových látok - napr. carnitín, CLA, živočíšne omega 3, ktoré sú hodnotnejšie, než z ľanového oleja...
Naposledy upravil: bludicka (2013-04-06 21:50:19)