1

Téma: Nazor?

Pekny den RNG,

(vopred sa ospravedlnujem za dlhsie citanie :)

za moj nie najdlhsi takmer stvrt storocny zivot (znie to dolezitejsie :) som stihol uz vo velmi mladom veku nazriet do stavu (neschopnosti?) zdravotnictva pomoct alebo co i len poradit beznym ludom s ich problemami. Najlepsie na vlastnej kozi. Od malicka po pristahovani sa do mesta sa na mne vyjasili uz diagnozy mozne aj nemozne, navstivil som desiatky "sarlatanov" alebo inak panov a dam v bielom, a okusil "silu" alopatickej liecby ktora dnes uz snad slovo "prirodna" "povodna" alebo "naturalna" ani len nepozna. Svoj ucel splnila, a na jeden cas spravila zo mna dalsieho svojho chronickeho pacienta.

Popri tom som sa vzdy rad venoval vyzive, a skumaniu roznych prirodnych doplnkov a samozrejme ich testovanim na sebe, od urciteho casu je moja imunita (klop, klop, klop, aj na zuby) vo velmi dobrom stave. Poznam aj iHERB aj zdroje podobne, a rad by som sa ta spytal na tvoj osobny, hoci aj vseobecny nazor, popr. radu.

Pracujem a zaoberam sa marketingovou propagaciou (graficky design), a od urciteho casu sa pohravam a rozvijam myslienku spravit ozaj kvalitny e-shop, so sirokou paletou VYUZITELNYCH prirodnych doplnkov z USA, uzitocnymi informaciami pre verejnost a sluzit ako ista alternativa klasickej lekarni ci klasickym liecivam. (Mozno trufaly napad ale nemalo by to byt o tom? :)

Problem vidim u nas v nedostatocnej ponuke co sa e-shopov a produktov tyka, v "tuzemskych" produktoch, ktore obsahuju o dost nizsie mnozstva ucinnych latok a obmedzenom sortimente. A o cene nehovoriac. No najvacsi problem vidim v neschopnosti informovat verejnost a prezentovat produkty, ponuknut im alternativu. E-shopy su amatersky postavene a nevedia sa prezentovat. Aj ked, opat to stoji a pada na financiach.

Preto by som rad privital tvoj nazor, mozno tipy, rady ci postrehy na tuto temu, v com vidis uskalie importu z USA a podobne, rad privitam hociaky vhlad z druhej strany :) Na zaver ti chcem podakovat za pracu ktoru robis, osobne si cenim rady ktore poskytujes, a dakujem ti, ze si sa dostal v citani az sem :) Vopred dakujem, drzim palce, a do noveho roku ti nezelam nic ine len to pozitivne!

(Dufam ze som neurazil tykanim, predpokladam ze z anglictiny alebo internetovej komunikacie si uz na to mozno ani nepotrpis, v opacnom pripade sa ospravedlnujem :)

Naposledy upravil: Breston (2010-12-29 00:40:54)

2

Re: Nazor?

V prvom rade pozor s tou sirokou paletou doplnkov z USA. Je pravda, ze vyrobkov su tu desiatky tisicov, ale naozaj ucinnych je pomerne malo, odhadom pod 5%
Na Slovensku je situacia podstatne horsia, lebo aj produktov je malo aj importovane su prave tie slabsie obsahy, z ekonomickych dovodov.A z bombastickymi reklamami, ktore casto vobec nezodpovedaju obsahu.
V USA je dovolene predavat siroke spektrum doplnkov, ale nikto nesmie tvrdit, ze su liecive, maximalne tak pomocne pri lieceni.
Problem je teda v systeme, nie v ponuke. System nedovoluje , aby sa doplnky prezentovali v pravom svetle ako liecive, hoci trebars aj nie schvalene lieky, ale de fakto liecive pre mnohych statisticky.
Pojem liecive a liecit je vlastneny a zneuzivany casto len medickym priemyslom, ktory je monopolny na informacie a nedovoli ziadnu konkurenciu.
V USA si moze aspon predplatit periodika roznych lekarov, co sa s doplnkami a roznymi dosial neschvalenymi lekarskymi metodami zaoberaju, ale na Slovensku nic take neexistuje. To je vlastne koren vsetkych problemov-nedostatok informacii o roznych klinicky ucinnych doplnkoch.
Moj zamer bol vytvorit aspon nejaku skupinu odbornikov-lekarov, co by sa s touto problematikou zaoberalo. Uz je tomu vyse 8 rokov, co som sa na Slovensku o to pokusil, ale lekari, docenti a profesori, ktorych som adresoval nakoniec sa neodvazili proti systemu a diktatu pracovat.
Tak som doraz presunul aspon na distribuciu doplnkov, co sa mi ale tiez nakoniec nevyplatilo a prinieslo mi to hromadu strat, osobnych problemov a podobne, takze som s tym musel skoncit.
Ale neskoncil som v informovani, co mi rozne fora zazlievali a zacali ma mazat a obmedzovat. Ale dufam, ze aspon nieco som spravil, nemozno predsa ocakavat aby jednotlivec bol nejak extra uspesny v sireni informacii proti monopolom , ktore ovladaju scenu.
A zmena nemoze byt prinesena jednotlivcom, len informovanymi masami, ktore budu pozadovat od svojich reprezentantov zmenu. Taky proces ale trva generacie doslova a musi na nom pracovat vela obetavych ludi, lebo je to velmi nevdacna praca stavat sa proti monopolnym organizaciam, ktore ovladaju tlac, televiziu a dokonca cez politikov aj legislativu=zakony a nariadenia. a "slapat im nevdojak na paty"

3

S tym vsetkym samozrejme suhlasim, ja ale neplanujem byt farmaceuticky Che-Guevara, ani ziadny iny revolucionar a nechystam sa a ani neplanujem zmenit plan tejto "spinavej" hry, o co mne ide a nad cim ja premyslam, je ponuknut verejnosti "len" sirsi a lepsi vyber doplnkov ako alternativu, a lepsiu informovanost. Su rozne eshopy s doplnkami a kto chce tak najde, ale je to hladanie typu "ihla v kope sena" pretoze tieto eshopy alebo aj akykolvek iny predaj prirodnych doplnkov bez reklamy a informovanosti, je ako ist predavat na trh bez tovaru. A co je podstatne, mat to rozdelene podobne ako maju americke shopy, podla problemu, a pod.

Co si myslis najma o doprave tychto doplnkov na SR? Vidis uskalia v cene alebo inej sfere?

Vopred dakujem.

4

Zasada je lacne kupit, lacne dopravit aby si mohol mat dostatocne nizke ceny. A to je znacny problem, nam to, treba niekoho skuseneho v nakupe a ten musi mat v tomto dost siroke znalosti.
Dalsi problem je cely schvalovaci proces na Slovensku, kde kazdy jednotlivy dovozovy produkt musi byt schvaleny, co zahrnuje rozbor schvalenym slovenskym laboratoriom, schvalenie od lekarskych autorit a schvalenie od hygienickeho ustavu. Problemy su aj s preclievanim.
Takze sa jedna o dost komplikovanu a drahu zalezitost.
Ja som s tym osobne nepochodil, hoci som sa pokusal o to vyse 4 rokov a dal som do toho hromadu penazi a usilia.
Ale to vyzaduje najmenej dvoch ludi, ktory sa s tym zaoberaju naplno, jedneho v USA na objednavanie , balenie a dopravu, jedneho na Slovensku na schvalovanie, preclenie, a distribuciu
.Nuz a ja mam svoju firmu v USA, ktora, vyzaduje moj cas naplno a nemohol som sa tak isto naplno venovat doplnkom. Ani ma Slovensku som nenasiel nikoho poriadneho, co by sa tomu venoval  naplno v zmysle vsetkeho co je k tomu treba. Tak som po strate vyse 150 000 dolarov  plus hromady svojho casu s tym musel prestat.Moji konatelia na Slovensku nedokazali dostat schvalenie dostatocneho sortimentu, nedokazali dostat dostatok objednaviek na to, aby to bolo ziskove a nevzdelavali sa dostatocne, aby vedeli, co je na co potrebne a v akych davkach.